[AUDIO-FOTO] Martirii temniţelor comuniste şi deportaţii în Bărăgan, pomeniţi la Reşiţa în ziua Sfinţilor 40 de Mucenici

În fiecare an în capitala Banatului de Munte, în data de 9 Martie, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi a Deportaţilor în Bărăgan îşi comemorează eroii.

Cornelia Fetea din Oraviţa – preşedintele asociaţiei cărăşene, pentru Radio Reşiţa:

Cornelia Fetea

În iunie 1951 a fost pusă în mişcare a doua mare acţiune de deportare din istoria contemporană a României, după cea îndreptată împotriva etnicilor germani din ianuarie 1945. Aproximativ 43 de mii de persoane au fost ridicate atunci din propriile locuinţe şi deportate în Câmpia Bărăganului, obligate fiind să trăiască în condiţii vitrege, să îndure foamea şi frigul şi puse să muncească până la epuizare.

Foştii deportaţi şi deţinuţi, precum şi urmaşii acestora îşi amintesc:

Maria Marişescu din Berlişte:

Maria Marişescu

Dumitru Stepanescu din Teregova – directorul APIA Caraş-Severin:

Dumitru Stepanescu

Romeo Dunca din Reşiţa – preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin:

Romeo Dunca

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi a Deportaţilor în Bărăgan din Caraş-Severin, Cornelia Fetea, în judeţ mai trăiesc aproximativ 600 de persoane, în această cifră fiind incluşi foştii deţinuţi politici, deportaţii în Bărăgan şi fosta Uniune Sovietică şi urmaşii acestora.

Coroane şi jerbe de flori la troiţa din Parcul „Cărăşana” au depus Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, Preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, Primăria municipiului, Jandarmieria, Forumul Democratic al Germanilor din judeţ şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi a Deportaţilor în Bărăgan, iar preoţi ortodocşi din urbe, alături de protopopul municipiului Reşiţa, pr. Gheorghe Şuveţi au celebrat o slujbă de pomenire în amintirea defuncţilor.

Foto: Radio Romania Reşiţa

De același autor

Related Articles