[AUDIO-FOTO] Judeţul Caraş-Severin – “Ţara” Morilor de Apă

În Caraș-Severin sunt mai multe mori de apă decât în tot restul României la un loc.

Asociația “Acasă în Banat” din Valeapai, comuna Ramna le-a făcut recensământul, parcurgând în numai câteva luni peste 10.000 de kilometri pentru a descoperi morile de apă din județ. Preşedintele asociaţiei, Radu Trifan a declarat pentru Radio Reşiţa că în prezent, pe raza judeţului, există 243 de mori de apă din care: 82 în funcțiune, 47 oprite și 114 nefuncționale. Cele mai multe se regăsesc în mediul rural, iar 3 dintre ele se află în Reșița. Este vorba despre moara Juracek, moara lui Mustăcilă situată în Moniom, în zona Registrului Auto Român şi una în cartierul Cuptoare, datată din 1860 şi oprită din anii 40.

Radu Trifan

Radu Trifan a mai spus că, potrivit unei situații centralizate de la Muzeul Astra din Sibiu, în anul 1957 în Caraș-Severin existau 608 mori.

Aproape toate morile au o vechime de 200 de ani. Acestea ar putea fi transformate cu ușurință în obiective turistice, așa cum se întâmplă în multe alte țări europene, a subliniat preşedinteşe asociaţiei cărăşene, Radu Trifan.

Proiectul „Țara Morilor de Apă” este cofinanţat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Valoarea totală este de 19.938 de lei, din care 9.969 de lei adică 50% din sumă este cofinanţarea Consiliului Judeţean şi 9.969 lei, valoarea suportată de către Asociaţia “Acasă în Banat” din fonduri proprii. Proiectul s-a derulat între 1 august 2019 şi 15 decembrie 2019.

De același autor

Related Articles