[AUDIO-FOTO] În prag de An Nou, corul bărbătesc al Bisericii ortodoxe din Soceni, cu colindul la Radio Reşiţa

IMG_5196

Pe lângă colinde, cântece de stea, urări şi alte elemente definitorii ale tradiţiilor prezentate, în care s-au împletit riturile precreştine cu cele creştine, colindul, ca formă de reînnoire spirituală, a fost adus din satul Soceni, comuna Ezeriş, judeţul Caraş-Severin de Corul bărbătesc al Parohiei ortodoxe române, condus de Petru Bucateş. “… cu toate că vitregiile vremurilor ne-au dezbinat şi ne-au împărţit, credinţa nu a putut nimeni să ne-o ia din suflet. O păstrăm împreună cu tradiţiile frumoase, cu colindele acestea care duc la ieslea Mântuitorului Hristos. Dacă dumneavoastră aţi ajuns la biserică şi v-aţi aplecat în faţa altarului, am hotărât să venim şi noi în mijlocul dumneavoastră să vă vestim Naşterea Mântuitorului şi tradiţionalul La mulţi ani”, a mai spus Petru Bucateş.

Reporterul Radio Reşiţa, Daniel Babun a stat de vorbă cu Petru Bucateş – dirijorul formaţiei corale, înfiinţate în urmă cu opt decenii şi jumătate:

La finalul microrecitalului, colindătorii de la Soceni au fost invitaţi de redactorii şi tehnicienii prezenţi să revină în studioul Radio Reşiţa şi cu alte ocazii.

(Daniel Babun, Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles