Marți, 1 iunie, la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș s-a desfășurat festivitatea de premiere a elevilor din anul terminal, precum și predarea cheii, colegilor mai mici.

Manifestarea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, alături de un sobor de preoți, profesori ai Seminarului Teologic. Sfânta slujbă a fost oficiată în Biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din incinta Seminarului, la care au participat toți elevii seminariști și celelalte cadre didactice.

În continuare a avut loc festivitatea de premiere și predarea cheii. Din partea Episcopiei Caransebeșului elevii premianți au primit diplome, daruri și bani.

Acest eveniment a fost organizat chiar în ziua Internațională a Copilului, pentru ca elevii seminariști silitori să fie răsplătiți pentru munca și efortul depus în cei patru ani de studiu. De asemenea, această festivitate are loc cu câteva zile înainte de examenul de certificare a competenţelor profesionale (Atestat), ce îl vor susține elevii din clasa a 12-a  de la Seminar, dar și cel de Bacalaureat.

Elevii care aleg Seminarul Teologic studiază aici discipline de specialitate ce ajută în viitor să urmeze Facultatea de Teologie și să-și păstreze identitatea ortodoxă, precum și multe discipline laice ce le dezvoltă orizontul de cunoaștere.

Învăţământul teologic din Caransebeş a rămas o constantă bine definită a Banatului Montan, chiar şi atunci când activitatea Episcopiei din Caransebeş a fost suspendată de regimul comunist.

Deşi învăţământul teologic propriu-zis a luat fiinţă şi s-a organizat în Caransebeş odată cu reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului sub ierarhie română, în anul 1865, există totuşi indicii sigure că Biserica Ortodoxă Română de pe aceste meleaguri nu a fost lipsită de-a lungul vremii de posibilitatea de a-şi forma mereu slujitori ai Sfintelor Altare.

Începând cu anul 2015 la Seminarul Teologic din Caransebeș studiază și fete, promoția 2020-2021 fiind cea de-a 6-a.

Interviu: Arhimandrit Casian Rușeț, consilier eparhial Sectorul Cultural