În duminica a 4-a după Paști, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a târnosit biserica din Parohia Vărădia, Protopopiatul Moldova Nouă. Între anii 2020-2021 s-a lucrat la exteriorul sfântului locaș, s-a reabilitat iconostasul, masa Sfântului Altar a fost reconstruită și placată cu marmură. La 115 ani de la prima târnosire, întrucât acest sfânt locaș a fost târnosit pentru prima dată în anul 1906 de către episcopul greco-catolic Vasile Hosu al Lugojului, Preasfințitul Lucian a mers în mijlocul comunității de la Vărădia să binecuvinteze lucrările efectuate în ultima perioadă.

Ierarhul a săvârșit de dimineață Slujba de târnosire, după care a oficiat și Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. Pentru că s-a îngrijit să înfrumusețeze sfânta biserică, dar și pentru întreaga s-a activitate pastoral-misionară, părintele Gheorghiță Cosmin Oltean a fost hirotesit iconom de către Preasfințitul Lucian, iar ctitorilor și binefăcătorilor le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.

Părintele paroh dimpreună cu bunii săi credincioșii au lucrat și l-a amenajarea casei parohiale, de aceea Părintele Episcop a sfințit-o după Sfânta Liturghie.

Biserica ortodoxă actuală din Vărădia a fost construită în anul 1890 în stil baroc din piatră și cărămidă şi are hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”. La origini este biserică greco-catolică, dar din anul 1948 ea a intrat în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române. Pictura în ulei este executată între anii 1937-1939 de către Nicolae Popovici din Grădinari.