[AUDIO-FOTO] Atelier de mărţişoare la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa

Un atelier de confecţionat mărţişoare, organizat de Muzeul Banatului Montan din Reșița cu tema “Mărţişorul – simbolul primăverii”, dedicat zilei de 1 Martie, a avut loc luni, 27 februarie în foaierul instituţiei de cultură din municipiul de pe Bârzava.

Mărţişorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care în cultura şi tradiţia populară, reprezintă un simbol al reînnoirii, al speranţei şi al renaşterii naturii. El face parte din larga categorie a talismanelor dăruite celor dragi de 1 Martie, simbolizând îmbinarea elementelor duale expuse într-o antiteză complementară, extrase din realitățile vieții: vară – iarnă, cald – frig, lumină – întuneric, o luptă înlănțuită între bine și rău.

În acest context, mărţişoare diverse realizate din ipsos de muzeografii reşiţeni au făcut obiectul atelierului de creaţie la definitivarea cărora şi-au adus aportul, în prima parte a zilei, elevii claselor primare de la Liceul Teologic Baptist din Reşiţa, a precizat pentru Radio Reşiţa muzeograful Alina Gheorghe:

Am organizat o acțiune în cadrul Muzeului Banatului Montan din Reșița cu tema mărțișorului pentru 1 martie. Noi ne-am gândit să organizăm acțiunea un pic mai devreme pentru ca elevii, copilașii de ciclu primar să aibă mărțișor pregătit pentru 1 martie, ca să îl dea cadou mămicilor lor. Copiii au participat, pe lângă atelierul de mărțișoare și la audierea unui material video referitor la tradițiile de mărțișor pentru a cunoaște un pic și istoria acestui simbol al primăverii, așa cum îl sărbătorim noi în fiecare an în țara noastră. Mărțișoare le-am creat noi, sunt realizate din gips, în niște forme speciale pe care copiii le pictează“.

În cadrul activității elevii au vizionat materiale video cu caracter interactiv despre semnificația zilei de 1 Martie şi simbolistica mărţişorului, după care au trecut ei însuşi la pictarea figurinelor din gips, a subliniat Mădălina Zosin – cadru didactic la Liceul Teologic Baptist din Reşiţa şi coordonator al grupelor de elevi:

Suntem invitații colegelor noastre de la Muzeul Banatului Montan, Minodora și Alina la acțiunea organizată cu ocazia mărțișorului şi a sosirii primăverii. Împreună suntem clasele a 2-a și a 3-a și celelalte clase primare de la Liceul Teologic Baptist, clasele pregătitoare, a 4-a și clasa întâi. Copiii sunt foarte încântați de activitatea propusă de Muzeul Banatului Montan, confecționează şi pictează mărțișoarele realizate din ipsos de către colegele noastre de aici. Sperăm că le vom încânta pe mămici cu darurile noastre în data de 1 martie“.

Vox elevi

La activităţile de la muzeu, desfăşurate în prima zi a ultimei săptămâni din făurar au participat elevii claselor primare de la Liceul Teologic Baptist şi Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița și cei ai Liceului Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă.

Sursa foto: Muzeul Banatului Montan

Activităţile dedicate primăverii vor continua marţi, 28 februarie la Muzeul Banatului Montan din Reșița cu expoziția de portret intitulată simbolic „PENTRU EA”.

Vernisajul va avea loc la ora 17.00 în sala “Ion Sălișteanu”. Lucrările de pe simeze aparțin cursanților de artă fotografică din cadrul Școlii de Arte și Meserii „Ion Românu” din Reșița, aflați sub îndrumarea profesorului Daniel Pușcău.

Intrarea publicului este liberă.

Cele mai citite

Related Articles