[AUDIO] Forestierii români cu jalba în proţap la Guvern

Peste 3.500 de reprezentanţi din industria lemnului protestează astăzi, în Piaţa Victoriei, ei susţinând că RNP Romsilva a crescut cu până la 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase.

Mii de pădurari, proprietari de păduri şi prelucrători ai masei lemnoase, membrii ai ASFOR au venit din toate colţurile ţării pentru a picheta sediul Guvernului.

Principala nemulţumire a forestierilor este preţul mare al masei lemnoase. “Vrem ca preţurile să revină la o normalitate, la cele care erau la finalul anului trecut, acum din cauza deciziei Romsilva de a creşte cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţii, practic activitatea noastră este blocată” a declarat pentru Radio Reşiţa, Mihai Onescu, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din Vestul României. Acesta susţine că probeleme sunt şi cu contractele – cadru dintre agenţii care prelucrează masa lemnoasă şi Romsilva. “Vrem un contract de vânzare care să reprezinte un parteneriat, nu să fie unul doar cu obligaţii şi sancţiuni pentru cumpărătorii de masă lemnoasă” a mai spus Onescu.

Reprezentanţii industriei lemnului prezenţi la protest mai solicită: adoptarea în regim de urgenţă a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă, modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de RNP şi eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislaţiei în vigoare, reprogramarea licitaţiilor principale la direcţiile silvice unde s-a adjudecat mai puţin de 50% din volumul oferit la licitaţie, cu preţuri de pornire/ de referinţă la nivelul preţurilor de pornire la licitaţie practicate în 2015. De asemenea, protestatarii mai vor adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea şi vânzarea masei lemnoase de către RNP-Romsilva, interzicerea reţinerii şi exploatării fără licitaţie de către RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului, organizarea licitaţiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic, controale tematice ale Gărzilor Forestiere şi în pădurile administrate de Romsilva şi depolitizarea Romsilva.

Dacă nu le vor fi luate în considerare doleanţele, protestele membrilor ASFOR vor continua la nivel local şi judeţean, dar şi la sediile Ocoalelor silvice din ţară, a mai spus Mihai Onescu.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles