[AUDIO] Focar de pestă porcină africană în Banatul sârbesc, la 4 km de graniţa cu România

În urma confirmării unui focar de Pestă Porcină Africană la porcinele domestice din localitatea Banatska Palanka din Serbia, aflată la 4,3 km de frontiera cu România, prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, a convocat vineri, 24 iunie Centrul Local de Combatere a Bolilor la animale.

Medicul veterinar Pavel Borchescu – directorul DSVSA Caraş-Severin a transmis pentru Radio Reşiţa că localitățile Socol și Câmpia au fost incluse în zona de supraveghere a focarului de PPA, fiind adoptat de către membrii centrului un plan de măsuri pentru prevenirea extinderii bolii.

Pavel Borchescu

Pavel Borchescu recomandă proprietarilor de animale să știe că, este interzis transportul porcilor pe drumurile publice, însă restricția nu se aplică la tranzitul acestora pe rute fără descărcare sau oprire, nici la cei care provin din afara zonei de supraveghere și se îndreaptă pentru sacrificare spre un abator situat în zona respectivă. De asemenea, animalele moarte sau bolnave trebuie declarate în cel mai scurt timp autorităților competente. Orice persoană care intră sau iese din exploatațiile porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate.

În prezent, în județul Caraș-Severin nu sunt înregistrate cazuri de PPA la porcii domestici, însă sunt diagnosticați pozitiv 223 de mistreți.

De același autor

Related Articles