[AUDIO] Fii pregătit pe timp de caniculă!

Nu scăpăm nici astăzi de caniculă. În Arad, Timiș și Caraș-Severin e cod portocaliu, iar în Hunedoara şi Mehedinţi, cod galben.

Judeţele din vestul ţării se află şi astăzi sub atenționare meteorologică ce vizează val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă. Temperaturile maxime vor fi în general de 37…39 de grade. Pompierii reamintesc că în perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă. De aseamenea, cetăţenii trebuie să ia o serie de măsuri de autoprotecţie pentru a nu fi nevoie de intervenţia ambulanţelor SMURD, a declarat Raluca Târcă de la ISU Mehedinţi.

„În perioadele caniculare, facem apel la cetățeni să evite aglomerația, expunerea la soare și efortul fizic intens, în intervalul orar 11:00 – 18.00. Pentru siguranța lor, cetățenii sunt sfătuiți să poarte haine lejere, subțiri, din bumbac, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare. Totodată, aceștia trebuie să se hidrateze corespunzător, consumând circa 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, evitând băuturile alcoolice și pe cele care conțin cofeină, dar și alimentele cu conținut sporit de grăsimi. De asemenea, se recomandă consumul fructelor și legumelor proaspete. O atenție deosebită trebuie acordată și copiilor, care nu trebuie lăsați singuri în autoturisme expuse la soare”.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Administrația Națională de Meteorologie anunţă că cerul va fi variabil, cu înnorări temporare spre seară și la noapte, când pe arii restrânse vor fi averse și descărcări electrice. Vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat cu intensificări în sudul Banatului și la munte. Izolat în depresiuni va fi ceață. Temperaturile minime de la noapte vor fi cuprinse între 17 și 24… 25 de grade.

Joi, vremea va fi ușor instabilă, cu valori termice în scădere. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza și noaptea, când local vor fi averse, descărcări electrice și vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat cu intensificări locale la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 30 și 35 de grade.

De același autor

Related Articles