[AUDIO-EXCLUSIV] Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a vorbit despre problemele bolnavilor de cancer în cadrul campaniei umanitare “Muzică pentru Viaţă”

În cadrul campaniei umanitare “Muzică pentru Viaţă”, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a acceptat să ne răspundă în EXCLUSIVITATE la câteva întrebări despre principalele probleme cu care se confruntă la ora actuală bolnavii care suferă de cancer din ţara noastră. Ministrul Rafila are în plan o serie de obiective importante pentru noul an 2023 și spune că un cadru legislativ bine pus la punct poate rezolva și problema medicamentelor care lipsesc la ora actuală din România.

Rafila apreciază efortul Studioului Radio România Reşiţa, a societăţii civile, a ONG-urilor de a susţine centrele oncologice și spitalele dar spune că statul este cel care trebuie să vină cu soluţii concrete, astfel că în 2023 ministrul Sănătăţii va acorda o atenţie deosebită domeniului oncologic și nu numai. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila:

Cancerul este una dintre problemele importante de sănătate publică, aș spune, nu numai în România, ci în întreaga lume, pentru că numărul de cazuri de cancer este într-o creștere rapidă, chiar alarmantă și necesită un răspuns. Din acest punct de vedere există un plan european de combatere și control al cancerului. Și în România a fost anul trecut adoptată o lege referitoare la un plan românesc de control al cancerului.

Acum, sigur, noi deja am trecut la constituirea unui grup de lucru care să poată să elaboreze normele, această lege în primele 6 luni și bineînțeles, vom încerca să găsim cele mai bune soluții încât pacienții din România să poată să înceapă să aibă un acces mai bun la programele de prevenție și mă refer aici la depistarea precoce a cancerului, pentru că principalele forme de cancer, mă refer la cel de sân, de col uterin, colorectal, fac obiectul unor programe extinse de depistare precoce în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană și trebuie să facem același lucru și în România, iar pe de altă parte, accesul la resurse terapeutice noi, care înseamnă inclusiv medicina personalizată, care permite administrarea de tratamente adaptate formelor de cancer și particularităților genetice ale pacientului, trebuie să începem să le introducem și în România și toate aceste lucruri vor fi în atenția noastră, încât până la jumătatea anului viitor să putem să elaborăm acele norme care permit realizarea acestor lucruri. Sigur ca să facem toate aceste lucruri este nevoie și de un buget dedicat. El există în momentul de față, este un program la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, mă refer la cel care tratează pacienții de cancer. Partea de prevenție trebuie să revină Ministerului Sănătății, însă acest buget trebuie sigur dimensionat în cadrul bugetului general aprobat în legea bugetului pentru anul 2023 și trebuie să avem și o perspectivă legată de o creștere a acestui buget pe măsură ce aceste programe se dezvoltă.

Ceea ce cred că lipsește în momentul de față în țara noastră e vorba de accesul similar la serviciile de care au nevoie pacienții din toate zonele țării, care nu este identic. Sunt diferențe mari între urbanu mare, în centrele universitare, de exemplu, și pacienții din zonele rurale.

Ori cancerul este o boală în care, viteza de intervenție, diagnosticul precoce și tratamentul cât mai rapid este necesar pentru ca consecințele bolii, mă refer la complicații, la deces, să fie ținute sub control. Și avem încă mulți pași de făcut. Noi o să lucrăm cât putem împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și bineînțeles, cu specialiștii din comisia de specialitate a ministerului sau alte organizații. Organizații ale pacienților sunt foarte importante și industria este un partener important, pentru că multe dintre tratamente inovative, evident, sunt în zona industriei farmaceutice.

Domnule ministru, încă mai lipsesc, că, din păcate, anumite medicamente de pe piața din România. Se poate rezolva oare această problemă în viitorul apropiat?

Ea se poate rezolva progresiv pentru că medicamentele care lipsesc de obicei sunt medicamente generice. Să știți că nu lipsesc medicamentele scumpe, lipsesc medicamentele ieftin. Pentru că a fost o politică de preț care a descurajat aducerea acestor medicamente pe piață. Lucrăm și la acest lucru. Avem deja 2 ordine de ministru unul aprobat, altul în curs de aprobare, care e în transparență decizională, care să reglementeze o parte din modul în care se calcula prețul la medicamente și care făcea ca acestea să dispară medicamentele generice, inclusiv pentru bolile oncologice. Și ne propunem tot așa ca în prima jumătate a anului viitor împreună cu Casa de Asigurări de Sănătate și cu Parlamentul, acolo unde o să fie necesară aprobarea unei legi, să putem să reglementăm și în România politica de preț a medicamentului, încât ele să nu mai dispară, mai ales că acuma este o presiune dublă pentru producători, mai ales pentru cei de generice, ei fiind afectați de criza economică și de creșterea prețului la energie și la materiile prime.

Avem un exemplu pozitiv la Timișoara Spitalul de Copii Louis Ţurcanu, secția de onco-hematologie, care arată excepțional, s-a făcut acolo de-a lungul anilor investiții și cu sprijinul Ministerului Sănătății, dar în special cu sprijinul societății civile.

Noi, cei de la Radio România Reșița, studioul teritorial, organizăm în această perioadă o campanie umanitară tocmai pentru a contribui din puținul nostru ca secția să arate și mai bine, ca medicamentele care nu există acum pe secție să fie aduse din străinătate, pentru că, așa cum ați subliniat și dumneavoastră, lipsesc unele medicamente care sunt ieftine și aș vrea să știu cât de important este și sprijinul societății civile, pentru că nu putem să omitem acest lucru. Peste tot în străinătate se întâmplă asta. Nu doar statul, nu doar ministerul contribuie, ci și populația.

E adevărat. E o abordare constructivă. De multe ori, organizații ale societății civile care se ocupă de sprijin sau protejarea pacienților au o contribuție importantă. Da dumneavoastră ați menționat spitalul de pediatrie Țurcanu, cu secția de oncologie. Sunt și alte astfel de proiecte în toată țara. Parteneriatul este soluția, dar trebuie și noi să ne facem treaba, ca și autorități, pentru că societatea civilă nu poate să preia responsabilităților autorităților publice. Și cred însă că se pot dezvolta modele de bună practică și de colaborare sau chiar exemple pe care organizații ale societății civile le aduc. Chiar unul dintre cele pe care le-aţi menționat poate constitui un astfel de model.

La mulți ani, multă sănătate tuturor, sărbători fericite și mi-aș dori ca în anul 2023 pe de o parte, accesul la servicii de sănătate al oamenilor, în general, să aibă o anumită îmbunătățire și lumea să înceapă să își clădească încrederea în sistemul de sănătate public din România”.

De același autor

Related Articles