[AUDIO] Echipa artizanilor liber profesionişti din Reşiţa, care şi-au transformat pasiunea în meserie, se măreşte de la o săptămâna la alta

Omniprezenţi la toate festivalurile şi târgurile din Reşiţa, artizanii liber profesionişti au găsit vad bun pentru a-şi desface creaţiile în Piaţa volantă din Reşiţa, deschisă în fiecare duminică între 8.00 şi 14.00 în cartierul Lunca Pomostului, pe amplasamentul fostei Pieţe Mici din oraş.

În prag de toamnă, echipa acestora se măreşte de la o săptămână la alta, iar arta ca hobby, transformată în mod de existenţă prinde contur şi în municipiul de pe Bârzava.

Dacă în târgurile de toamnă pe lângă târgoveți, întâlnim de obicei meșteșugari cu diferite obiecte din lemn sau din alte materiale, în piaţa volantă din Reșița am întâlnit meşteri artizani şi am stat de vorbă cu doi dintre ei şi am aflat ce amintiri pot lua cu ei acasă reşiţenii de toate vârstele:

Eu lucrez preponderent cu lut polimeric și atunci am câni decorate, cercei, broșe, dar am și tablouri în acuarelă, aranjamente florale, coronițe, toate cu specific de toamnă. Deja ne-am făcut un obicei prin colaborarea cu Piețe Reșița, să venim în viața volantă în fiecare duminică și oamenii au început din vară și până acum să se obișnuiască cu noi. Mă bucur foarte mult că la fiecare apariție sunt și artizani noi care vin să ne cunoaștem și fiecare aduce un alt meșteșug sau o piesă în plus prin care ne înnoim și ne îmbogățim paleta cu care ne prezentăm clienților. Eu zic că sunt bine primite. Weekend-ul trecut am fost și la Zilele recoltei și oamenii au început să se obișnuiască cu noi și încep să aleagă lucrul de mână mai degrabă decât lucrurile în serie“, a mărturisit Iasmina Olasz.

Am stat de vorbă și cu Alexandra Babolea, prezentă pentru prima dată în târg: “Da, este prima dată că vin aici. Mă bucur nespus de mult că lumea vine și e interesată de lucrul de mână. Eu croșetez, împletesc, fac lucru de mână. Aloc tot timpul meu disponibil, liber, acestui hobby și mă bucur că reșițenii vin, se interesează, dat fiind faptul că este un segment nou pentru ei. Dar fiind și prima zi în care sunt aici mă bucură că oamenii sunt interesați. Vin, se uită, unii cumpără, alții nu, doar întreabă, dar e bine“.

Produsele handmade sunt un mod nou de a oferi cuiva un cadou, de a face o bucurie și nu numai pentru o zi de naștere sau o zi onomastică. Avem diferite coșulețe, coronițe, căni, cești pentru a aranja prin acasă. Clienții pot cumpăra atât cadouri pentru cei dragi, pentru familie, cât și lucruri care le bucură sufletul pentru ei acasă, să își decoreze casa, să-i decoreze ușa de la intrare cu o coroniță, să-și bea cafeaua preferată dimineața într-o cană decorată, să-și pună pe perete un dreamcatcher, să-și organizeze produsele în coșulețe croșetate. Opțiunile sunt nenumărate: căciulițe croşetate pentru fetițe, brățări din pietre semiprețioase și așa mai departe. Eu de aproape 3 luni de zile mă ocup doar cu acest lucru. Hobby-ul a devenit job-ul meu. De exemplu, o cană îmi ia undeva la 4 ore să o realizez. O felicitare, cam o jumătate de oră, o pereche de cercei, depinde cât sunt de complexi între o oră și 3 ore deci sunt lucruri migăloase. Și cei care iubesc handmade-ul înțeleg și munca din spate, dar și dăruirea pentru acest hobby frumos“, a mai subliniat Iasmina Olasz pentru Radio Reşiţa.

Întrebată dacă se poate trăi din acest hobby, artizana Iasmina Olasz a precizat: “Eu zic că da, experimentând pe mine în ultimele 3 luni de zile din experiența proprie, vă pot spune că da și până la urmă cred că se poate trăi din orice pasiune, atâta timp cât îți dedici timpul și sufletul ei. Eu zic că cel mai important pas a fost făcut şi mă bucur că de la o duminică la alta, echipa celor care au optat pentru această pasiune se mărește“.

Iasmina Olasz şi Alexandra Babolea

De același autor

Related Articles