[AUDIO-FOTO] Delegaţie cărăşeană la Ziua Europeană a Parcurilor

O delegaţie a Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului alături de reprezentanţii fiecărei arii protejate din Caraş-Severin, dar şi din întreaga ţară vor participa marţi, 24 mai la ediţia de anul acesta a Zilei Europene a Parcurilor, eveniment organizat în judeţul Bihor de Administraţia Parcului Natural Apuseni.

Detalii pentru Radio Reşiţa a oferit directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca:

Nicolae Ifca

Nicolae Ifca a mai subliniat că, la sesiunea de comunicări vor fi prezenţi peste 200 din invitaţi din România şi Ungaria din Parcurile Naţionale Körös-Maros şi Hortobágy şi vor fi organizate vizite în teren la Peştera Urşilor şi la Complexul carstic Cetăţile Ponorului.

Evenimentul este organizat la nivel naţional de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva prin Administraţia Parcului Natural Apuseni şi va reuni reprezentanţii tuturor celor 29 de administraţii de parcuri naţionale şi naturale din România, ai altor structuri şi autorităţi naţionale şi locale cu responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului şi conservării naturii, administraţiilor publice, mediului de afaceri, mediului academic, societăţii civile, precum şi invitaţi speciali din ţară şi din străinătate.

Cu această ocazie, Administraţia gazdă va organiza la sediul său din Sudrigiu, Ziua Porţilor Deschise, în care prin prezentările despre ariile naturale protejate administrate vor fi distribuite materiale informative de conştientizare publică realizate într-un proiect finanţat prin POIM. Pentru că prin tema aleasă în acest an “Noi suntem natura – regândim, restaurăm, reconectăm” se celebrează în cadrul “ZEP 2022” apartenenţa omului la natură, activităţile pregătite în cadrul programului vor urmări evoluţia, starea actuală şi perspectivele interacţiunii om-natură.

Programul festivităţilor se va desfăşura la Centrul Administrativ şi de Vizitare al Parcului Natural Apuseni, din localitatea Sudrigiu, nr. 136, judeţul Bihor, începând de la ora 11.00, cu alocuţiunile reprezentanţilor autorităţilor şi invitaţilor speciali, urmate de prezentări de specialitate în cadrul temei evenimentului.

La ediţia de anul acesta, în cadrul sesiunilor de comunicări, va fi prezent şi dr. ing. Zeno Oarcea, pionierul reţelei de parcuri naţionale şi naturale ale României. La cei 92 de ani ai săi, este primul care în anii 1960-70 a propus o reţea la nivel naţional de parcuri. “Orânduirea de atunci i-a dat dânsului ca temă să realizeze primul set de studii de specialitate pe acest subiect, care însă au rămas încuiate într-un sertar până după 1989. Dânsul a scris o serie de cărţi şi a trăit multe întâmplări agitate, pe muchie de cuţit. Cu toate acestea a reuşit să reprezinte România la două întâlniri mari, în anii 1970 şi 1980, una în Franţa şi cea de-a doua în SUA, fiind aproape singura noastră legătură cu exteriorul recunoscută ca specialişti“, a declarat, pentru AGERPRES, Alin Moş – directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni.

SursE foto: Wild and Free, Nicolae Ifca

 

De același autor

Related Articles