[AUDIO-FOTO] Dan Agache – jurnalistul cărturar la prima apariţie editorială

Coana Aglaia a prins viaţă la Biblioteca germană “Alexander Tietz” din Reşiţa.

La împlinirea a 20 de ani, Radio România Reşiţa, vineri, 5 august de la ora 12.00 la Biblioteca germană “Alexander Tietz” din municipiul de pe Bârzava, jurnalistul Radio Reşiţa, Dan Agache va lansa prima sa carte din carieră.

Este vorba de „Coana Aglaia” un volum de vacanţă, o carte uşoară care ţine cititorul cu râsul pe faţă de la prima până la ultima pagină, după cum a mărturisit însuşi autorul într-un interviu  acordat Ancăi Bica Bălălău:

“Coana Aglaia este un personaj imaginar, orice legătură cu lumea reală nu există. Este un personaj pe care l-am inventat, l-am scos din mânecă acum câţiva ani când făceam matinalul de sâmbătă şi duminică şi am încercat ca dimineţile să fie mai relaxante, mai vesele şi-atunci scriam câte un capitol din Coana Aglaia, câte o întâmplare. Trebuie să spun că primul capitol din carte se intitulează “Socialismul ştiinţific”. E o carte uşoară, o carte care te ţine cu râsul pe faţă de la prima şi până la ultima pagină, o carte de vacanţă, un uşor pamflet pentru anumite personaje care se vor recunoaşte în carte, un pamflet pentru cei care nu vor să citească, nu vor să se deştepte, care nu vor să facă mişcare, sunt nişte lucruri pe care fiecare dintre noi încercăm să le evităm, lucruri care nu ne plac, ceva de genul acesta. Nu are însă nicio legătură cu clasa politică. Mi-a fost mult mai uşor să o scriu decât să organizez lansarea… Este prima carte pe care o dedic nepoţilor mei Nicolas şi Luca şi am scris-o la îndemnul Laurei (n.r. Sgaverdea) şi a soţiei mele care mi-au spus: scrie şi tu cartea asta. Dacă tot le ai, adună-le şi pune-le într-un volum, de ce să nu te citească nepoţii tăi, de ce să nu spună: uite asta este cartea pe care a scris-o bunu, şi mă mândresc cu ea, chiar nu e o carte care să zacă undeva într-o bibliotecă de fapt stau şi mă întreb câţi mai au bibliotecă în ziua de astăzi pentru că alocăm un timp foarte scurt cititului, lecturii în general. Nu mai sunt vremurile de altădată, din păcate, şi acest lucru se vede la generaţia tânără…”.

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles