[AUDIO] Comprimatele de iodură de potasiu au ajuns în cele 16 farmacii din Caraş-Severin

Comprimatele de iodură de potasiu aflate în stocul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică au ajuns în cele 16 farmacii din Caraş-Severin aflate pe lista Ministerului Sănătăţii.

Este vorba despre 10 farmacii din municipiul Reşita, 5 din Caransebeş si una din Oţelu-Roşu. Cărăşenii vor avea acces la ele în mod gratuit dar, doar pe bază de reţetă emisă de medicul de familie, sustine purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros.

Pastilele de iodura de potasiu trebuie eliberate doar persoanelor eligibile în această categorie intră copiii şi femeile cu vârsta sub 40 de ani. Între timp şi alte farmacii din judeţ au solicitat în scris Ministerului Sănătăţii dreptul de intra în aceasta campanie naţionala pentru a putea distribui populaţiei iodura de potasiu.

IMPORTANT! Iodura de potasiu 65 mg se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear! Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă.

DOZE RECOMANDATE ȘI MOD DE ADMINISTRARE:
Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghiţit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe, sau zdrobită şi amestecată cu lapte sau suc de fructe. Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod). Copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod). Copii cu vârsta între 1 lună – 3 ani: ½ de comprimat (echivalent cu 25 mg iod). Nou-născuţi (cu vârsta până la 1 lună): ¼ de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).

REACȚII ADVERSE:
Reacţii de hipersensibilitate, cum sunt erupţii cutanate tranzitorii, edemul glandelor salivare, cefalee, bronhospasm, tulburări gastro intestinale; acestea pot fi uşoare sau severe ca intensitate şi pot fi dependente de doză. Au fost raportate hipertiroidism, boli autoimune (Graves şi Hashimoto), guşă nodulară toxică şi hipotiroidism indus de iod. De asemenea, s-au raportat hiperactivitate tiroidiană, tiroidită, mărirea glandei tiroide cu sau fără dezvoltarea mixedemului. Administrarea continuă poate determina depresie, nervozitate, impotenţă sexuală şi insomnie.

CONTRAINDICAȚII:
 Hipersensibilitate la iodură de potasiu sau la oricare dintre excipienţi;
 Dermatită herpetiformă;
 Vasculită cu valori mici ale complementului (afecţiuni autoimune foarte rare)

De același autor

Related Articles