[AUDIO] Centrele de Transfuzii din România, solidare cu Ucraina

Chiar dacă România se confruntă cu o criză de sânge, la nevoie, Centrul de Transfuzii din Bucureşti împreună cu toate centrele regionale din ţară se vor mobiliza pentru a ajuta Ucraina cu sânge. Sistemul de Transfuzii Sanguine va fi pregătit să acorde asistenţă umanitară victimelor din această ţară aflată în război, dacă autorităţile din România vor decide acest lucru.

Pentru îmbunătăţirea stocului de sânge, directorul Centrului de Transfuzii din Bucreşti, Doina Goşa face apel la români prin intermediul Radio România Reşiţa să se mobilizeze şi să meargă în cele mai apropiate unităţi şi să doneze sânge pentru a salva cât mai multe vieţi.

Deocamdată nu s-a descoperit un înlocuitor al sângelui așa că donarea este singura soluție pentru a putea face față nevoilor de sânge șielemente ale sângelui necesare terapeuticii transfuzionale. Medicii și chirurgii se bazează pe donarea de sânge pentru a efectua, în fiecare zi, o serie de intervenții care salvează viața oamenilor, sau o prelungesc.

Conform informațiilor publicate de Centrul de Transfuzii București, sângele donat poate trata în fiecare an un milion de pacienti. Volumul de sânge este de aproximativ 5-6 litri pentru un adulţ dar variază în funcție de sex, greutatete și înălțime. Sângele este menținut în permanentă mișcare într-o rețea de vase sanguine-artere, vene-care împânzesc tot organismul pentru a putea transporta oxigenul și substanțele vitale nutritive în țesuturi și pentru a îndeparta acele substanțe nocive care, acumulându-se, ar putea deveni otrăvitoare.

CE TREBUIE SĂ CUNOASCĂ PERSOANELE CARE POT FI DONATORI DE SÂNGE:

-Vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
-Greutate corporala minima 50 kg;
-Tensiunea arteriala : maximă nu depăşeşte 180 mmHg, iar minima 100 mmHg;
-Valoarea hemoglibinei nu este mai joasă de 125g/l pentru femei şi nu mai puţin de 135 pentru bărbaţi;
-Nu prezintă afecţiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operaţie de ulcer, tendinţa de sângerare anormală.
-Intervalul de timp între doua donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile .

Sursa foto:facebook Doina Goșa

1 COMENTARIU

Comments are closed.

De același autor

Related Articles