Pe lângă hramul principal, „Învierea Domnului”, a primit cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în data de 12 septembrie 2010, cel de-al doilea hram dedicat acestui râvnitor sfânt. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice fost date de corul catedralei. La Sfânta Liturghie au participat un număr însemnat de credincioși, mulți dintre ei împărtășindu-ne cu Dumnezeieștile Taine.

Prima dorinţă de a ridica la Caransebeş o catedrală episcopală a aparţinut patriarhului Miron Cristea. Piatra de temelie a fost pusă după mulți ani la data de 27 octombrie 1996. După multă trudă din partea tuturor celor implicaţi, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în 12 septembrie noua catedrală a Caransebeşului, cel mai de seamă aşezământ bisericesc al credincioşilor ortodocşi din Banatul de Munte a fost sfinţit. Părintele Patriarh i-a dat și al doilea hram pe „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”.

Până la data de 28 februarie 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş şi l-a declarat ocrotitor al Banatului, în Banat era socotit ca ocrotitor Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. În acest context, multe din mănăstirile, schiturile și locașurile bisericești de tradiţie din Banat au ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

În ajunul sărbătorii Sfântului Ilie, Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat Slujba Veceniei cu Litie în altarul de vară al Mănăstirii Vasiova la care au luat parte un număr mare de credincioși și pelerini din întreg Banatul.

PS Lucian Episcopul Caransebeșului: