[AUDIO] Carnea de porc la control. Cât costă anul acesta examenul trichineloscopic?

Tariful examenului trichineloscopic este între 25 şi 30 de lei, dar cabinetele veterinare autorizate sunt private şi pot solicita cât doresc.

Peste 50 de circumscripţii veterinare din Caraş-Severin sunt la dispoziţia cetăţenilor, în această perioadă, pentru efectuarea examenului trichineloscopic al cărnii de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie. 

Creşterea porcinelor este o activitate tradiţională importantă, românii fiind mari consumatori de carne de porc mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, atunci când sacrifică animalele crescute în gospodăria proprie. În această perioadă cabinetele veterinare din Caraş-Severin şi-au început activitatea în ceea ce priveşte efectuarea analizelor cărnii de porc în vederea depistării trichinelozei, o boală destul de gravă, care netratată poate duce până la decesul consumatorului de produse de carmangerie.

Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din judeţ, Alin Deteşan, atrage atenţia măcelarilor şi a persoanelor care sacrifică porcinele, asupra locurilor din care să extragă probele pentru analiză:

Probele de elecție pentru examenul triconoscopic sunt pilierii diafragmatici, adică cei 2 mușchiuleți dintre ficat și plămâni, iar dacă din greșeală s-a uitat să se ia din pilieri pentru a-i prezenta examenului aferent, următori mușchi ca și selecție sunt mușchii din diafragma care separă calitate abdomnală de cea toracică, intercostalii, maseterii sau și mușchii limbii. Recomandăm să se facă examenele trichiniloscopice pentru toți porcii sacrificaţi, nu doar pentru o parte dintre aceştia.

Alin Deteşan a mai spus că, deşi examenul trichineloscopic este obligatoriu, cele mai multe cabinete care efectuează analiza cărnii sunt private şi sunt liberi să îşi stabilească tarifele practicate aşa cum doresc, marja fiind situată undeva între 25 şi 30 de lei, doar că ei pot cere chiar şi 50:

Analizele trichineloscopice se fac la toate circumscripțiile sanitar-veterinare. Deci toți colegii noștri, atât de la orașele și municipiile din județul nostru, cât și din comunele unde există medic concesionar, toată lumea face examen trichineloscopic, iar pe lângă aceștia mai sunt câteva cabinete, în special la oraș, care pot să facă acest examen în condițiile în care sunt autorizați pentru această activitate. Pentru că asta presupune atât o pregătire, cât și o dotare specifică. Ca tarif, anul acesta prețul variază între 25-30 de lei bineînțeles că fiecare cabinet autorizat își fixează prin medicul titular tariful propriu. Unii pot să ceară chiar şi 50 de lei pentru că e o activitate privată și nu există prețuri fixe, nici minimale, nici maximale. Fiecare își fixează tariful în funcție de politica cabinetului.

Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Caraş-Severin a mai subliniat că, în judeţ, la dispoziţia cetăţenilor sunt în prezent 51 de cabinete (n.r. în municipiul Caransebeş – două şi în restul oraşelor din judeţ câte un cabinet, precum şi în 45 de localităţi rurale), dar examenul trichineloscopic mai putându-se efectua la cerere şi la sediul DSVSA din Reşiţa unde tariful pentru digestia artificială este de 81 de lei plus TVA. 

De același autor

Related Articles