[AUDIO] Cărășenii pot depune cereri pentru a beneficia de ajutorul de încălzire pentru sezonul 2022-2023

Și în acest sezon consumatorii vulnerabili din Caraș-Severin pot beneficia de ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței. Începând cu 1 noiembrie 2021, ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței în sezonul rece se acordă conform prevederilor unor noi legi, respectiv Legea consumatorului vulnerabil. Pentru a-l putea primi în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023, cei interesați trebuie să depună cererile până în data de 15 octombrie. Consumatorii vulnerabili sunt încadrați în 4 categorii: din motive de venit, de vârstă, de sănătate și ca urmare a faptului că au gospodării aflate în zone izolate.

Prima condiție pe care românii trebuie să o îndeplinească pentru a primi ajutorul este ca venitul net lunar pe fiecare membru al familiei din care face parte să fie mai mic de 1.386 de lei, iar în cazul persoanelor singure, venitul net lunar trebuie să fie maxim 2.053 de lei.

Elena Solomonesc, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin:

Ajutorul pentru încălzire se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere a titularului familiei privind componența familiei, veniturile acesteia, precum și sistemul de încălzire utilizate, adică gaz, energie electrică sau lemne. În Caraș-Severin, pentru că noi nu avem și al patrulea caz, acela al încălzirii termice, indiferent de sistemul de încălzire utilizat, cererile și declarațiile pe propria răspundere se depun la primăria localității de domiciliu, până în data de 15 octombrie.

Anul trecut a fost o diferență, s-au primit până la 1 noiembrie pentru că abia intrase în vigoare această lege a consumatorului vulnerabil, dar anul acesta regula este, cel puțin deocamdată, că până la data de 15 octombrie așteptăm toate cererile a celor care îndeplinesc condițiile.

Pot cere ajutor de încălzire pentru sezonul rece familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până la 2053 de lei în funcție de sistemul de încălzire utilizat. Categoriile de ajutoare sunt pentru gaze naturale, energie electrică, combustibili solid și/sau petrolieri, în Caraș-Severin, cele mai utilizate fiind lemnele.

Ajutorul pentru încălzire a locuinței se plătește diferențiat, în funcție de venitul mei lunar pe familie sau pe persoană singură, iar valoarea de referință luată în calcul la stabilire a ajutorului în funcție de sistem utilizat, nu poate fi mai mică de 250 de lei pe lună pentru gaze naturale, 500 de lei pe lună pentru energie electrică și 320 de lei pe lună pentru combustibil solizi și petrolier.

Anul trecut 2780 de familii sau persoane singure au beneficiat de acest ajutor, pe întregul sezon 2021-2022, pentru care s-au plătit 2 228 985 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.