Căldura a făcut prima victimă în municipiul Reşiţa. Este vorba despre o tânără în vârstă de 13 ani care a facut o insolaţie puternică. Aceasta a fost internată în cadrul sectiei de Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenţă Reşiţa. Temperaturile maxime vor ajunge astăzi la 39 de grade celsius. În Caraş-Severin disconfortul termic este ridicat iar indicele de temperatură-umezeală depăşeşte pragul critic de 80 de unităţi.

Cei mai expuşi pe caniculă sunt astmaticii, cardiacii şi bolnavii cronici, dar şi copiii şi gravidele care sunt îndemnaţi să rămână la domiciliu până după orele 17.00, ne-a declarat medicul Emil Bunda.

Medicii din Caraş-Severin atenţionează că temperaturile caniculare pot afecta grav sănătatea persoanelor care suferă de boli cronice. Se recomandă un consum mare de apă de cel puţin 2 litri pe zi, legume şi fructe, dar şi evitarea expunerii la soare între orele 11.00 – 17.00.

Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă expunerea la soare este absolut necesară între orele amiezii, trebuie folosită o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale şi neaparat de culori deschise.

Masca de protecţie greu de suportat pe caniculă. Medicii susţin că trebuie să adaptam masca la condiţiile de mediu. În această perioadă trebuie să evităm o masca prea densă sau dintr-un material care pastrează căldura. Nu vom pune o mască făcuta dintr-o pânza groasă, cu triplu strat ci mai bine o mască din bumbac sau o mască chirurgicală, mult mai lejeră, atra atenţia medicii. În continuare în România, oamenii trebuie să poarte mască, indiferent de vremea de afară, în spaţiile închise şi aglomerate pentru a se proteja de noul coronavirus.