[AUDIO] Au expirat milioane de carduri naţionale de sănătate. Este necesar să le schimbăm?

Peste 10 milioane de carduri nationale de sănătate au expirat anul trecut, în timpul pandemiei de COVID-19. Guvernul a decis ca valabilitatea acestor carduri să fie prelungită automat.

Prin această hotarare se vor face economii substanțiale, de peste 30 de milioane de euro deoarece nu mai este necesară tipărirea unor carduri noi, anunţa autorităţile. Astfel, persoanele care au cardul de sănătate expirat, nu trebuie să intre în panică deoarece îl vor putea folosi în continuare, fără să facă drumuri la sediul CJAS ca să-l schimbe, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Sănătate, Flavius Rotariu.

Conform datelor emise de Ministerul Sănătăţii, în anul 2020 ar fi expirat aproximativ 4,2 milioane de carduri, iar în anul 2021 au expirat alte aproximativ 10 milioane de carduri.

Cardurile de sănătate au fost introduse în anul 2013, pentru a face mai transparentă și mai eficientă utilizarea fondurilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate. Acestea se emit de către CNAS, individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta de peste 18 ani. Inițial, valabilitatea cardurilor de sănătate era de cinci ani de la data emiterii, ulterior aceasta fiind prelungită la șapte ani.

Este a doua prelungire cu 7 ani, a valabilității acestor carduri, de la momentul de la care au început să fie emise.

Cele mai citite

Related Articles