[AUDIO] Ariile naturale protejate din Caraş-Severin, potenţial turistic „incredibil“ pentru Banat

Ariile protejate din Caraş-Severin nu sunt o ameninţare asupra dezvoltării turismului. Cele mai valoroase păduri virgine de fag din Europa ar putea creşte potenţialul turistic al Banatului şi al ţării prin intrarea în patrimoniul UNESCO.

Judeţul Caraş-Severin a făcut paşi importanţi în dezvoltarea unei reţele de arii protejate administrate de RNP Romsilva. Prezenţa unui parc naţional este un mare avantaj pentru comunităţile locale, pentru că se poate folosi această oportunitate ca un magnet în atragerea diverselor activităţi economice cu impact redus asupra mediului şi aici e vorba de o zonă cu un peisaj extraordinar, cu o biodiversitate deosebită – dar şi specificul cultural şi tradiţional, pentru că e important ca aceste lucruri să fie păstrate şi pentru generaţiile care vin, a subliniat Radu Sbârnea – consilier în cadrul Direcţiei generale păduri din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prezent la Reşiţa:

“Din fericire România are încă multe locuri de felul ăsta spre deosebire de alte locuri mult mai civilizate din Europa care, nu mai au astfel de păduri. Adică noi trebuie să fim conştienţi de valoarea pe care o avem şi să ieşim cu ea în faţă pentru că este un lucru de care putem fi foarte mândri şi care în timp ne va aduce înapoi o mulţime de turişti, o mulţime de bani şi o dezvoltare durabilă a comunităţilor locale.”

Radu Sbârnea a mai spus că, la nivel naţional existenţa ariilor naturale şi a celor protejate e percepută de multe ori de comunitatea locală ca şi o ameninţare asupra potenţialului de dezvoltare a zonei, însă ea trebuie privită ca o oportunitate de atragere de fonduri şi turişti, o platformă care trebuie bine gândită şi de cetăţeni, şi de autorităţi spre a fi bine informaţi. În plus există chiar şi programe pentru protecţia biodiversităţii, pentru dezvoltare durabilă la nivel local şi pentru ecoturism, finanţate prin Ministerul Mediului şi Administraţia Fondului de Mediu.

Se aşteaptă ca şi parcurile naţionale din România să fie aducătoare de venit, asemenea parcurilor similare din străinătate, recunoscute prin potenţialul lor turistic, precum Yellowstone, Massai Mara sau Serengeti.

În România, la ora actuală sunt constituite 13 parcuri naţionale, 14 parcuri naturale şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, dintre acestea, 13 parcuri naţionale şi 10 parcuri naturale sunt administrate de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. În cele 28 de arii naturale protejate, care se întind pe aproximativ 1,23 milioane de hectare, echivalentul a 5,18% din suprafaţa totală a ţării, România adăposteşte cele mai valoroase ecosisteme din Europa. Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii consideră că ariile protejate din România deţin un potenţial turistic incredibil şi ar putea aduce venituri anuale de 20 de milioane de euro, dacă s-ar introduce o taxă pentru vizitarea acestor zone. Cu toate că sunt foarte puţin promovate, acestea înregistrează anual în jur de două milioane de turişti. (Hardy Cvoica)

Sursa foto: google.ro

Cele mai citite

Related Articles