[AUDIO] Arhive digitalizate în Caraş-Severin

Proiectele eVitala şi eANR, derulate de Arhivele Naţionale pun la dispoziţie în sistem online,  cercetătorilor şi cetăţenilor interesaţi de informaţiile păstrate în depozite, prin intermediul portalului arhivelenationale.ro, în baza unui cont de utilizator,  toate inventarele arhivistice ale fondurilor şi colecţiilor, dar şi o parte a documentelor din registrele de stare civilă, a precizat pentru Radio Reşiţa şeful Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, Ovidiu Roşu:

Prin proiectul eVITALA se încearcă o digitalizare a instrumentelor de evidență sută la sută la nivelul întregii țări, la nivelul tuturor structurilor Arhivelor Naționale. Cu alte cuvinte, orice cercetător, să dau un exemplu, care dorește să vină la sala de studiu, dorește să scrie o carte, o monografie despre o personalitate, despre o localitate, poate să afle dacă avem documente dintr-un anumit fond arhivistic, dacă avem sau dacă nu avem documentele respective. Celălalt, eANR este un proiect de digitalizare efectivă a documentelor. Pentru Caraș-Severin este primul proiect de acest tip. Este bine venit, deoarece se conectează cu proiectul care este derulat de către direcţiile de evidență a persoanelor județene, care deja lucrează la digitalizarea integrală a actelor de stare civilă, a registrelor de nou născuți, căsătoriți, decedați din 1920 până în prezent. Din punctul meu de vedere, este un început benefic și cred că ar trebui să ne concentrăm atenția și spre a le prelua multe dintre documente în formă digitală, pentru că acesta, vrem, nu vrem, este viitorul“.

Ovidiu Roşu a mai subliniat că, până în prezent au fost digitalizate peste 200 de mii de documente şi acte de stare civilă.

De același autor

Related Articles