[AUDIO] A fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV

A fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV. Dacă până acum imunizarea se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani, Ministerul Sănătăţii a decis ca şi fetele cu vârsta între 14 –18 ani să aibă acces la vaccin, tot gratuit. Aceasta este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin transmit medicii.

În judeţul Caraş-Severin a început să crească interesul pentru acest tip de vaccin. De la începutul anului au fost administrate 170 de doze anti HPV şi pentru că cererea este mare, Direcţia de Sănătate Publică aşteaptă o nouă tranşă de vaccin de la Ministerul Sănătăţii.

Medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Departamentului Societăţii Naţionale de Medicină de Familie susţine extinderea vaccinarii impotriva HPV şi în cazul baieţilor, în condiţiile în care foarte multe ţări occidentale fac deja acest lucru. Vaccinarea anti-HPV gratuită şi în cazul baieţilor ar înseamna un beneficiu major pentru starea generală de sănătate a populaţiei, avand în vedere faptul că aceştia sunt principalii vectori de transmitere a virusului iar Romania este ţara din UE cu cea mai mare incidenţă si mortalitate cauzată de cancerele de col uterin.

Şi medicii de familie din Caraş-Severin îndeamnă părinţii să-şi vaccineze fetiţele împotriva virusului anti HPV, cel care duce la declanşarea cancerului de col uterin. Părinţii trebuie să solicite acest vaccin, medicilor de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de inregistrare, iar trimestrial se solicită Direcţiei de Sănătate Publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare. Pentru vaccinarea completă sunt necesare 3 doze.

Prin intermediul medicilor de familie pot fi administrate gratuit însă, dacă sunt achiziţionate din farmacie, o singură doză costă 650 de lei.

De același autor

Related Articles