[AUDIO] Planul de management al Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului e în pom şi pomu-n aer

Planul de management al Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului a ajuns din nou mărul discordiei dintre Grupul Ecologic de Colaborare Nera şi Administraţia arie protejate cărăşene.

Controversatul plan de management al Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului este din nou adus în atenţia opiniei publice de Grupul Ecologic de Colaborare Nera care i-a urmărit traiectoria încă de la întocmire, a precizat nemulţumit pentru Radio Reşiţa preşedintele asociaţiei, Cornel Sturza-Popovici:

Acest plan de management NU există ca document oficial. Până acum Romsilva şi Ministerul Mediului în calitate de autoritate supremă de protecţie a mediului din România nu au reuşit să se impună. Obiecţiile noastre au ţinut atât de neexistenţa acestui plan care are consecinţe asupra modului de administrare al parcului. Romsilva spune că nu are plan de management şi că orice tăiere este de întreţinere, de igienizare şi aşa mai departe, dar aşa cum vede toată lumea de pe Semenic pleacă lemn sănătos. Am avut o intervenţie la ministrul mediului să facă toate demersurile pentru a avea un act oficial recunoscut de toată lumea şi de terţi nu numai de cei din sistemul de protecţie a pădurilor care ei recunosc diferite stadii de realizare a planului de management. Acest plan este un act oficial atunci când are o hotărâre a ministrului mediului. Ministrul trebuia să vină în zonă să se documenteze, nu a mai venit, Romsilva probabil a reuşit să-l convingă că nu se întâmplă nimic în parc, noi continuăm să insistăm pe adoptarea printr-un ordin de ministru a acestui plan de management, să fim consultaţi nu numai anumite ONG-uri care sunt bune prietene cu sistemul de management al pădurilor şi care au interese, să fie consultate în special ONG-urile locale care au un cuvânt de spus în ceea ce priveşte acest plan„.

Cornel Sturza-Popovici

Contactat telefonic, Nicolae Ifca – directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului a transmis că planul de management este în procedură de încadrare la Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin (APM) şi cât ţine de echipa sa a fost realizat şi depus:

… am făcut, l-am elaborat şi l-am transmis la APM, deci planul este la APM. APM decide ce trebuie să mai fac, cu ce completări să vin, iar eu trebuie să respect observaţiile impuse de către APM. A fost supus etapei de încadrare şi au solicitat nişte completări. Nu le pot face într-o zi, trebuie să trec două sezoane, adică doi ani. Ăsta ar fi al doilea an, eu până în 25 octombrie trebuie să operez aceste studii şi să le transmit Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Pe site-ul parcului Semenic – Cheile Caraşului pnscc.ro există un draft al planului de management. Pţnă va fi aprobat, acest plan urmează nişte paşi şi va fi depus, conform procedurii mai multor instituţii„.

Nicolae Ifca

În urma unei solicitări adresate Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin pentru aflarea unui punct de vedere, purtătorul de cuvânt al entităţii de mediu, Mirela Ianoşi a transmis pentru Radio Reşiţa că pentru continuarea procedurii de evaluare nu au mai fost depuse alte documente de către solicitant.

… în concluzie, conform unei cunoscute expresii româneşti, planul de management al Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului e în pom şi pomu-n aer. 

Cele mai citite

Related Articles