Atenţie la vipere în minivacanţa de 1 MAI!

1657

Dacă plecaţi în drumeţii în minivacanţa de 1 Mai, atenţie la vipere, muşcătura lor poate fi fatală! Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa are la această oră 4 doze de ser antiviperin.

Stocul este suficient susţin medicii. Dacă ne muşcă o viperă trebuie să punem pe rană o pungă cu gheaţă şi să ne îndreptăm către cea mai apropiată secţie de urgenţe, antidotul trebuie administrat în primele 12 ore de la muşcătură pentru a nu ne pune viaţa în pericol atrage atenţia medicul Emil Bunda. Zonele din judeţul Caraş-Severin în care întâlnim populaţii de vipere sunt Cheile Nerei, Cheile Caraşului, Clisura Dunării şi Băile Herculane.

În România, sunt 23 de specii de vipere cunoscute, pe lângă vipera cu corn, care este cea mai mare există și vipera neagră. Una dintre specii trăiește în partea de sud-vest a ţării, în Munţii Banatului şi Olteniei, ţara Haţegului şi sudul Munţilor Apuseni.

Cel mai frecvent vipera se întâlnește în Munţii Cernei şi în Apuseni, în Cheile Cibului. În zona Hunedoara, viperele pot fi întâlnite în Masivul Retezat, pe Defileul Jiului și în zona Cetății Deva.

Pentru a evita muşcăturile, purtați bocanci de munte, fiţi atenţi unde călcaţi şi nu dislocaţi pietre mari. Medicii cărăşeni trag un semnal de alarmă şi îi avertizează pe turişti să plece în aceste zone doar cu echipament adecvat.

Sursă foto: Rador

Daiana Roşca