Atenţie la razele UV! Cresc riscul de cancer de piele

Am început să ne bucurăm de ieșirile în aer liber, la mare, la ștrand, la munte sau pur și simplu la plimbare pe stradă. Vara, pe lângă starea de bine pe care ne-o oferă, ne aduce și temperaturi ridicate cu soare dogoritor. Astfel este nevoie să apelăm la măsuri de siguranță pentru ca sănătatea noastră să nu aibă de suferit.

În această perioadă cu temperaturi ce depăşesc 30 de grade celsius medicii dermatologi nu recomandă expunerea la soare între orele 11.00-18.00. Ultravioletele pot provoca îmbătrânirea cutanată şi pot produce cancer de piele. Cei care aleg să-şi petreacă ziua la ştrand sau la iarbă verde sunt sfătuiţi cu 30 de minute înainte de expunere la soare să folosească o cremă cu factor de protecţie SPF 50.

Bebeluşii sub 6 luni nu trebuie expuşi la soare. Pentru o bună protecţie sunt recomandate pălăriile cu boruri largi care să acopere zona gâtului, urechile, faţa şi îmbracăminte de culoare deschisă din materiale textile naturale. Cu alte sfaturi utile medicul Alina Condor din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara doctor în medicină:

Hidratarea este foarte importantă. Beți minim 2 litri de apă zilnic. Expunerea la soare se va face cu protecție, chiar dacă este înnorat sau mai ales dacă se merge la plajă. Ultravioletele pot să fie un pericol pentru piele. Ultraviolete de tip B (UVB) sunt răspunzătoare de arsura solară și ating maximul între ora 11-17, perioadă în care este recomandată evitarea expunerii la soare, iar adăpostirea sub umbrelele de plaja este recomandat a fi evitată deoarece razele UV pot trece prin ele.

Ultravioletele tip A (UVA) pot provoca îmbătrânirea cutanată manifestându-se prin riduri adânci la vârsta adultă. Atât UVA cât și UVB pot produce cancere cutanate. Pentru a proteja pielea este indicat a se folosi, cu 30 minute înainte de expunere la soare, cremă cu factor de protecție cât mai mare, SPF minim 30 iar la fiecare două ore se indică să se reaplice crema protectoare.Dacă se produce totuși arsura solară, în funcție de gradul acesteia se recomandă antiinflamatoare nesteroidiene, aplicarea de creme emoliente și hidratare permanentă.

Important este și ce haine purtăm atunci când temperaturile sunt foarte ridicate.O pălărie cu boruri largi care să acopere zona gâtului, urechile, fața și îmbrăcăminte de culoare deschisă din materiale textile naturale.”

De același autor

Related Articles