Oferta bogată a comercianţilor, dorinţa de a avea produse multe si diverse pe masa de sărbători, ne determină, de multe ori, să uităm de regulile de bază pe care trebuie să le avem în vedere la cumpărarea oricărui produs alimentar. Însă, siguranţa şi sănătatea pot fi protejate doar acordând atenţie sporită informaţiilor despre produs, locului unde se comercializează produsul şi condiţiilor în care acesta este vândut.

Recomandări la achiziţionarea alimentelor:
• Urmăriţi cu atenţie produsul din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare şi refuzaţi-le pe acelea pentru care aveţi supiciuni privind calitatea şi mai ales siguranţa;
• Refuzaţi produsele alimentare care prezintă urme de mucegai sau care prezintă data durabilităţii minimale depăşită;
• Refuzaţi produsele alimentare preambalate care prezintă ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării şi a conţinutului;
• La cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs;
• Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.

CARNE
• Carnea să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare ;
• Carnea achiziţionată se va transporta în condiţii igienice, cât mai repede şi se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 40C ;
• Vânzătorii trebuie să poarte echipament de protecţie sanitară a alimentelor.

PESTE
• La cumpãrare verificaţi dacã peştele proaspãt prezintã urmãtoarele modificãri: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brunã; în aceste cazuri peştele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sãnãtatea dumneavoastrã ;
• Peştele proaspãt trebuie pãstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţã, fiind parţial acoperit de gheaţã.

OUĂ
• Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă;
• La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul ;
• Verificaţi data durabilităţii minimale, care trebuie să fie înscrisă pe fiecare ou.

PRODUSELE DE PATISERIE
• cumpăraţi produse numai din locuri autorizate;
• spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute;
• se va avea în vedere că produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate în termen de 24 ore de la data fabricaţiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilităţii minimale);
• Vânzătorii trebuie să poarte echipament de protecţie sanitară a alimentelor.

VIN
• cumpăraţi produse numai din locuri autorizate;
• nu vă lasaţi “ademeniţi” de vânzătorii din pieţe care vând produsele în recipiente PET refolosite, care vă oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturală” a produsului;
• în magazine verificaţi atât etanşeitatea recipientelor cât şi limpiditatea conţinutului, vinul care prezintă depuneri este impropriu consumului uman.