Astăzi a început Ramadanul. Timp de o lună musulmanii de pretutindeni se vor ruga şi vor posti

Începe cel mai aspru post pentru cei 100.000 de credincioşi musulmani din România, Ramadanul.

Tradiţia islamică spune că, în această perioadă, porţile paradisului sunt deschise, iar cele ale iadului se închid. În toată perioada postului, geamiile şi moscheile de pretutindeni sunt deschise în fiecare noapte. Credincioșii nu au voie să mănânce nimic și nici să bea apă. Slujbele din moschee, denumite mukabelle, încep în fiecare dimineaţă.

Musulmanii citesc Coranul și predică în geamii. Musulmanii se vor ruga şi vor posti timp de o lună. Femeile nu au voie să se întâlnească la slujbe cu bărbații, motiv pentru care au locuri special amenajate în care să se roage. Seara, credincioșii musulmani participă din nou la slujbe, așa-numitele teraavih.

Postul Ramadanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, cel care i-a revelat profetului Mohamed, Coranul. Ramadanul se va încheia în 24 mai, când vor începe cele trei zile de Ramadan Bayram.

Subsecretarul de stat în Departamentul pentru Relații Interetnice ale Guvernului României, spune că, este vorba despre o lună a purificării spirituale, perioadă în care, credincioșii musulmani, prin post și rugăciuni, perpetuează o îndelungată tradiție religioasă. După încheierea postului, vor urma cele trei zile ale Marii Sărbători Ramazan Bayram (Șeker Bayram), începând cu data de 24 mai. În România există, de sute de ani, o importantă comunitate de musulmani, formată, în general, din etnici tătari și turci.

Amet Aledin doreşte membrilor acestei comunități să aibă parte de un post ușor.

Cele mai citite

Related Articles