Asociația Acasă în Banat lansează cartea ”Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al judeţelor Timiş şi Caraş-Severin”

Asociația Acasă în Banat va lansa în vestul țării cartea ”Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al judeţelor Timiş şi Caraş-Severin”. Evenimentul, care face parte din programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii va fi însoţit de proiecţia filmului documentar Morile Banatului şi o expoziţie tematică.

Suntem foarte mândri de această carte. Am lucrat foarte mult în ultimii patru ani și cu precădere în 2023 pentru a finaliza această carte. Este foarte vastă are 350 de pagini foarte bine ilustrate și include 410 mori pe care noi am reușit să le descoperim în tot Banatul din care peste trei sute sunt în Caraș-Severin.

Este o lucrare spectaculoasă care va încânta publicul indiferent dacă este sau nu pasionat de mori. Se regăsesc în ea o mulțime de detalii interesante atât despre mori, cât și despre istoria acestor locuri, localități mici mai puțin cunoscute, dar care sunt în inima noastră. Lucrarea este în momentul de față în tipar și va fi gata săptămâna viitoare.

În 4 octombrie vom avea prima lansare oficială a cărții la Timișoara și în 12 octombrie vom face o lansare la Reșița. Este este mai mult decât o lansare de carte. Ne-am gândit că ar fi foarte util ca lucrarea să fie completată din toate punctele de vedere de o acțiune în forță prin care să arătăm atât ceea ce noi am descoperit și ceea ce noi am făcut în în acești patru ani de când am început să ne ocupăm de morile de apă.

Aceasta nu se putea face decât printr-o expoziție prin care toată lumea să poată să înțeleagă de ce este important să avem grijă de morile de apă. De asemenea pregătim un film documentar, care va fi finalizat în aceste zile. Acesta cuprinde un rezumat despre activitatea noastră cât și mărturii culese din locurile unde noi am activat în toți acești ani. de la oameni ai locului, morari.

Este un eveniment complex prin care promovăm mai bine morile și frumusețile Banatului. La publicarea cărții am beneficiat de sprijinul Ordinului Arhitecților din România. Filmul documentar este finanțat prin proiectul Tim Cultura al Consiliului județean Timiș, parte din programul Timișoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii”, a afirmat președintele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

Cartea Morile Banatului va fi lansată în 4 octombrie la Timișoara,  12 octombrie, la  Reşiţa, în 19 octombrie la Jimbolia, în 26 octombrie la Sânnicolau Mare şi în 7 noiembrie la Oraviţa.

sursa foto: Asociatia Acasă în Banat

De același autor

Related Articles