Muzeul Banatului Montan, Reşiţa în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal au organizat miercuri, 24 aprilie, expoziţia „Arme albe şi de foc”, al cărei vernisaj a avut loc la instituţia reşiţeană. Artefactele expuse provin din colecţia de Arme şi Armuri a Muzeului Naţional Brukenthal, cea mai bogată colecţie publică de acest fel din România şi cea mai mare din Transilvania.

Dintre obiectele expuse fac parte armele albe, precum spade, suliţe, cuţite, halebarde, arcuri cu săgeţi, arbalete şi armele de foc, însemnând pistoale cu capse, puşti cu cremene, puşti balcanice cu cremene, muschete cu fitil. Este vorba despre arme şi armuri medievale, a spus medievist în cadrul Muzeului Banatului Montan din Reşiţa, Livia Magina.

În vitrine sunt expuse pieptare pentru cavaleri, coifuri, cât şi armătură pentru cai, pentru că atât cavalerul, cât şi motorizarea trebuie apărate. Interesant este de meditat contextul creării acestor obiecte, evoluţia şi păstrarea lor, deoarece vorbim cronologic de secolele 14 -19. În cadrul expoziţiei poate fi vizionată o cămaşă de zale, ce datează din sec. 15, în greutate de 8 kg. Medievist Flavia Magina:

Adulţii, dar mai ales tinerii şi elevii sunt aşteptaţi la această expoziţie până în data de 20 iunie. Menţionăm că de Paşti porţile Muzeului reşiţean sunt închise.

Între artefactele expuse se regăsesc arme albe, suliţe, halebarde, arbalete precum şi arme de foc cu mecanisme primitive de dare a focului precum puştile cu fitil şi pistoalele cu cremene. Expoyitia va fi deschisă până în data de 20 iunie.