Ariile protejate din Caraş – Severin, un nou început

Imposibilitatea dezvoltării unor proiecte în ariile protejate din judeţul Caraş Severin a fost unul din subiectele abordate de ministrul mediului Graţiela Gavrilescu, în cadrul conferinţei de presă susţinută la Reşiţa.

Rețeaua Natura 2000 este o rețea europeană de zone naturale protejate care cuprinde un eșantion reprezentativ de specii sălbatice și habitate naturale de interes comunitar. A fost constituită nu doar pentru protejarea naturii, ci și pentru menținerea acestor bogății naturale pe termen lung, pentru a asigura resursele necesare dezvoltării socio-economice.

În nenumărate rânduri, administraţiile locale din zonele circumscrise ariilor protejate au reclamat imposibilitatea dezvoltării unor proiecte ca urmare a prevederilor OUG 57.  Modificările ce vor fi aduse Ordonanţei de Guvern 57, vor ajuta atât întreprinzătorii cât şi UAT-urile să concretizeze, în viitor, proiecte în aceste zone. Mai mult, nici prevederile europene nu interzic acest lucru, spune ministrul mediului, cu respectarea tuturor aspectelor prevăzute în documentele UE.

(Marius Căruntu)