Arad: Aproximativ 800 de persoane, depistate anul trecut că munceau ‘la negru’, la 240 de firme

Inspectorii de muncă din Arad au depistat, anul trecut, aproximativ 800 de persoane care munceau ‘la negru’, în 240 de firme, între care şi cinci minori, fiind aplicate amenzi însumând 1.780.000 lei.

Potrivit unui raport depus de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) la Prefectura Arad, în 2022 au fost făcute 1.844 de controale, fiind sancţionaţi 798 de angajatori. Dintre firmele sancţionate, aproape o treime, adică 240, aveau angajaţi ‘la negru’. Salariaţii nu aveau contracte individuale de muncă sau angajatorii nu au transmis în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor contractele încheiate. Au existat şi persoane care prestau activitate, deşi contractul individual de muncă era suspendat.

Numărul total de sancţiuni contravenţionale aplicate pe parcursul anului trecut a fost de 1.441, atât amenzi, cât şi avertismente, fiind sancţionaţi inclusiv lucrători depistaţi prestând activitatea fără contract individual de muncă, valoarea totală a amenzilor cifrându-se la suma de 2.498.500 lei. Astfel, doar pentru muncă nedeclarată au fost aplicate 259 de sancţiuni, atât amenzi cât şi avertismente, valoarea amenzilor însumând 1.780.000 lei‘, scrie în raport.

ITM Arad arată că a acordat ‘atenţie deosebită identificării cazurilor de prestare a muncii fără forme legale de către minori’, în anul 2022 fiind identificaţi cinci tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani care desfăşurau muncă nedeclarată.

În toate acţiunile de control inspectorii de muncă au pus accent pe latura preventiv – educativă, aplicându-se sancţiuni doar în cazul unor abateri cu pericol social crescut, în celelalte situaţii fiind aplicate avertismente, iar pentru remedierea deficienţelor constatate s-au dispus măsuri pentru intrarea în legalitate, măsuri a căror realizare a fost monitorizată’, precizează instituţia.

Prin procesele verbale de control încheiate, au fost dispuse 4.092 de măsuri care au vizat cazuri de muncă nedeclarată, de nerespectare a clauzelor din contractele colective de muncă, de neacordare a sporului la salarii pentru munca prestată noaptea sau pentru munca suplimentară, dar şi pentru alte probleme depistate.

De același autor

Related Articles