APIA Caraş-Severin efectuează ample controale la fermierii din judeţ şi anunţă măsuri drastice

Fermierii sunt verificați în această perioadă de inspectorii APIA. Deși agricultorii erau obișnuiți ca verificările în teren să demareze în vară, după încheierea campaniei de primire a cererii unice pe suprafaţă, în acest an controalele au început mai devreme la fermierii la care există suspiciuni că și-au incendiat miriştile arabile sau pășunile.

În urma nenumăratelor incendii semnalate la suprafeţele agricole din judeţ, APIA Caraş-Severin s-a autosesizat şi a declanşat verificările în teren. Conform directorului agenţiei cărăşene, Dumitru Stepanescu, în urma controalelor efectuate au fost identificaţi 72 de fermieri care aveau peste 156 de hectare de suprafeţe agricole incendiate, fie ele fâneaţă sau mirişte, dar la care nu s-a putut dovedi că ei au dat foc. Dumitru Stepanescu a transmis pentru Radio Reşiţa că, din totalul de producători agricoli ale căror terenuri au fost incendiate, 32 dintre aceştia de pe raza localităţii Ilova din UAT-ul Slatina Timiş, au fost identificaţi fizic, atât după cererile depuse, cât şi la controalele din teren şi verificările prin GPS, că au recurs la incendierea suprafeţelor agricole.

Echipele APIA aflate zilele acestea în teren inventariază suprafeţele afectate după coordonatele transmise de reprezentanţii ISU şi verifică dacă pentru aceste terenuri s-au solicitat subvenţii în Campania 2022. Dumitru Stepanescu a mai subliniat că, acolo unde nu au fost identificaţi făptaşii, dar suprafaţa de teren agricol a fost găsită incendiată şi proprietarul nu a declarat pe proprie răspundere în termen de 10 zile condiţiile în care şi l-a găsit, atunci când va veni şi va solicita subvenţia pentru acel perimetru va fi sancţionat conform regulamentelor APIA în vigoare.

Directorul APIA Caraş-Severin, a transmis şi hotărârea ministrului agriculturii Adrian Ionuţ Chesnoiu care menţionează că, un fermier care a fost găsit cu suprafaţa incendiată şi nu a declarat acest lucru în termen de 10 zile va fi controlat cu toată exploataţia şi pentru toate schemele solicitate la APIA în Campania 2022 şi dacă se dovedeşte că este şi făptuitorul arderilor acesta este pasibil să rămână fără subvenţiile solicitate.

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui puși să dea toți bani năpoi, de ce sa suferim noi cei care ne lucrăm pământul, pentru niște nemernici care se duc primăvara și dau foc și ne distrug și livezile noastre și pomicultura.Eu chiar aș dori sa iasă comisiei la fața locului să se vadă cîte locuri au fost lucrate și-și merită bani .Cu stimă și respect Valerica Baba

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles