ANPC a amendat sute de centre de îngrijire a vârstnicilor, inclusiv din Caraș Severin

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat sute de centre de îngrijire a persoanelor vârstnice din toată ţara, cu suma totală de peste 2,6 milioane de lei, fiind găsite mai multe nereguli, printre care alimente expirate, mizerie, spaţii insalubre şi nerenovate.

În urma neregulilor constatate, au fost date 322 de amenzi contravenţionale, în valoare de peste 2,6 milioane de lei, şi 287 de avertismente. Au fost oprite temporar serviciile în 53 de unităţi, din judeţele Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Prahova, Satu Mare, Timiş, Vrancea, Bacău şi municipiul Bucureşti.

ANPC a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că în ultimele săptămâni a desfăşurat o amplă campanie de verificare a modului în care este respectată legislaţia la centrele de îngrijire a vârstnicilor din întreaga ţară, fiind realizate 416 de acţiuni de control.

Este revoltător să văd cum unii semeni de-ai noştri, antreprenori sau administratori ai unor centre de îngrijire, pot manifesta un comportament lipsit de umanitate, mai ales când este vorba de persoane în vârstă şi felul în care acestea sunt «îngrijite» în căminele destinate vârstnicilor. Este inadmisibil să profiţi de pe seama acestora şi să le oferi servicii în bătaie de joc, doar din dorinţa de a realiza un câştig de pe urma lor, fără să te gândeşti că, în locul lor, ar putea fi părinţii sau bunicii tăi. Mulţumesc tuturor, mai ales angajaţilor acestor centre, care înţeleg gravitatea situaţiei şi ne sesizează”, a declarat vicepreşedintele ANPC, Sebastian Hotca.

Astfel, echipele de control au descoperit:

supraaglomerarea spaţiilor de cazare sau cazarea în spaţii improprii (nerespectarea spaţiului minim alocat/persoană, prevăzut de lege); utilizarea unor produse alimentare nesigure (fără elemente de identificare şi caracterizare,

produse desigilate păstrate la temperatura mediului ambiant);

lipsa menţiunilor privind ingredientele cu potenţial alergen în meniu sau chiar lipsa meniurilor avizate de personalul de specialitate;

folosirea unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită; modificarea stării termice a produselor;

folosirea unor vitrine frigorifice, pentru depozitarea produselor şi preparatelor, insalubre, cu praf în exces, rugină şi chedere pline de mucegai;

folosirea unor echipamente de gătire, în blocul alimentar (hote, aparate de gătit, cuptoare etc.), neigienizate;

utilizarea veselei din plastic sau din ceramică, ciobite, şi a unor ustensile de lucru cu mânere de lemn sau plastic, neprofesionale, precum şi a veselei smălţuite cu ciobituri în exces.

De asemenea, alte nereguli au fost folosirea unor spaţii de depozitare neigienizate, cu rafturi cu rugină, improprii depozitării produselor alimentare; depozitare necorespunzătoare a produselor (ex: produse alimentare, legume-fructe, depozitate lângă detergenţi şi instrumente de curăţenie); folosirea unor spaţii nerenovate, insalubre, cu gresie lipsă sau spartă, cu scurgeri de canalizare defecte, cu reparaţii neefectuate, cu calorifere cu rugină, îmbâcsite, pline de praf; folosirea unor coşuri/tomberoane pentru reziduuri fără capace, în zona de preparare; lipsa mobilierului necesar beneficiarilor (noptiere, scaune etc.); utilizarea unor lenjerii de pat şi saltele neconforme, neigienizate, cu pete.

Comisarii ANPC au mai constatat lipsa unor robineţi la baie sau a altor elemente din baie, existenţa unor uşi deformate; igienă precară în băi şi spaţiile de cazare; lipsa huselor de protecţie pentru perne, saltele sau a protecţiilor pentru prize; infiltraţii de apă în sala de mese; folosirea unor cadre de paturi cu rugină sau cu laterale de lemn cu muchii ascuţite, prezentând pericol pentru consumatori; utilizarea unor aparate de măsură şi control, fără a fi verificate metrologic.

Dat fiind că unele dintre locaţiile verificate au înregistrat deficienţe importante la blocul alimentar, până la remedierea acestora, hrana vârstnicilor va fi asigurată în regim de catering”, a precizat ANPC.

Cele mai citite

Related Articles