Prăpăd în pădurile statului în Caraş-Severin.

În perioada 03-09.06.2021, reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi Caraș-Severin au efectuat un control la Ocolul Silvic Rusca Montană din cadrul Direcției Silvice Caraș Severin.

Conform comisarului şef Amar Ienea, obiectivul controlului a fost verificarea modului de respectare a legislației silvice la exploatarea masei lemnoase. Într-un singur parchet, exploatat în regie proprie de angajații ocolului silvic au fost identificate 476 de cioate provenite din tăieri ilegale de arbori cu un volum de 171 mc și o valoare a prejudiciului de 55.077 lei. Pe lângă parchetul de exploatare, au mai fost identificate 19 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori a căror volum este de 10,7 mc, cu o valoare a prejudiciului de 3.392 lei.

Menționăm faptul că, până la data prezentului control, personalul ocolului a verificat acest parchet de două ori fără a consemna nereguli. Totodată s-a constatat că nu au fost respectate normele tehnice la lucrările de punere în valoare a masei lemnoase, nefiind calculat întregul volum de masă lemnoasă destinat exploatării prin omisiunea marcării tuturor arborilor de pe suprafața parchetului.

S-au aplicat 5 sancțiuni contravenționale în valoare de 8.000 lei și datorită faptului că prejudiciul depășește de 336 de ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior s-a demarat procedura de retragere a atestatului de exploatare forestieră a Ocolului Silvic Rusca Montană, iar Parchetului i-a fost înaintată o plângere penală, a mai subliniat Amar Ienea pentru Radio Reşiţa.

Amar Ienea

Controalele vor continua la toate Ocoalele Silvice de pe raza judeţului Caraş-Severin.

Sursa foto: facebook Garda Forestieră Timişoara