[AUDIO] Angajaţii Ocolului Silvic Rusca Montană au făcut prăpăd în pădurile pe care ar fi trebuit să le ocrotească. Prejudiciul depășește de 336 de ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior!

Prăpăd în pădurile statului în Caraş-Severin.

În perioada 03-09.06.2021, reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi Caraș-Severin au efectuat un control la Ocolul Silvic Rusca Montană din cadrul Direcției Silvice Caraș Severin.

Conform comisarului şef Amar Ienea, obiectivul controlului a fost verificarea modului de respectare a legislației silvice la exploatarea masei lemnoase. Într-un singur parchet, exploatat în regie proprie de angajații ocolului silvic au fost identificate 476 de cioate provenite din tăieri ilegale de arbori cu un volum de 171 mc și o valoare a prejudiciului de 55.077 lei. Pe lângă parchetul de exploatare, au mai fost identificate 19 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori a căror volum este de 10,7 mc, cu o valoare a prejudiciului de 3.392 lei.

Menționăm faptul că, până la data prezentului control, personalul ocolului a verificat acest parchet de două ori fără a consemna nereguli. Totodată s-a constatat că nu au fost respectate normele tehnice la lucrările de punere în valoare a masei lemnoase, nefiind calculat întregul volum de masă lemnoasă destinat exploatării prin omisiunea marcării tuturor arborilor de pe suprafața parchetului.

S-au aplicat 5 sancțiuni contravenționale în valoare de 8.000 lei și datorită faptului că prejudiciul depășește de 336 de ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior s-a demarat procedura de retragere a atestatului de exploatare forestieră a Ocolului Silvic Rusca Montană, iar Parchetului i-a fost înaintată o plângere penală, a mai subliniat Amar Ienea pentru Radio Reşiţa.

Amar Ienea

Controalele vor continua la toate Ocoalele Silvice de pe raza judeţului Caraş-Severin.

Sursa foto: facebook Garda Forestieră Timişoara

Cele mai citite

Related Articles