Patru persoane acuzate în dosarul furtului de motorină de la CFR au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, în timp ce alţi trei vor fi plasaţi in arest la domiciliu.

Astfel, gestionarul şef Gheorghe Borza, liderul de sindicat Ioan Bolos contabila şefă Florina Silaghi şi omul de afaceri Liviu Martin au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Şeful Depoului de Locomotive, Cristian Aurel Jigoria, adjuncta acestuia Alina Apostol şi agentul de poliţie Ilarie Nanu vor fi plasaţi în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile.

De asemenea, judecatorii au pus sechestru pe 75 de imobile aparţinând suspecţilor. Decizia a fost luată de Tribunalul Timiş şi nu este una definitivă, ea putand fi contestată la Curtea de Apel Timişoara. Se pare că furtul de motorină din locomotive, în Regionala CFR Timişoara a fost coordonat de liderul de sindicat Ioan Bolos şi de gestionarul şef al depoului, Gheorghe Borza, prin ameninţări si constrângeri, dar şi prin influenţarea angajarilor în cadrul CFR, susţin anchetatorii.

„În acest sens cea mai mare parte a mecanicilor de pe locomotivele care funcţionau cu combustibil convenţional, erau membrii ai sindicatului inculpatului şi erau implicaţi în activitatea de delapidare şi sustragere de combustibil. Pentru rolul protecţionist asumat şi pentru angajările în societate, inculpatul Bolos Ioan Irimie, percepea periodic de la membrii de sindicat mecanici de locomotivă, sume de bani sau alte avantaje materiale. Faţă de membrii de sindicat care refuzau să efectueze plăţile periodice, inculpatul a exercitat constrângeri personal şi prin factorii de decizie ai societăţii, a determinat măsuri de mutare sau detaşare a mecanicilor sau a altor funcţionari, în alte unităţi sau pe alte linii de muncă, care nu necesita implicarea în activitatea locomotivelor Diesel, în jurul carora era concentrată activitatea infracţionala”, se arată în document.

Sursă: Opinia Timişoarei

Daiana Roşca