Anchetă la Liceul Tehnologic Decebal din Caransebeş, după ce subiectele la română au ajuns aproape în timp real pe internet

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a anunţat că se face o cercetare disciplinară la Liceul Tehnologic Decebal din Caransebeş, după ce subiectele la limba română de la Examenul de Bacalaureat au ajuns aproape în timp real pe internet. 

Anul acesta, prima probă a bacalaureatului – cea la limba şi literatura română – a creat controverse legate de modul în care subiectele au ajuns în spaţiul public înainte de examenul propriu-zis.

Ministrul educaţiei a declarat că verificările făcute, inclusiv cu specialişti din IT, nu au indicat nicio suspiciune în acest sens. Totodată, Ligia Deca a afirmat că se face o cercetare disciplinară, inclusiv la Liceul Tehnologic Decebal din Caransebeş, după ce subiectele au fost publicate pe internet aproape în timp real.

Inspectoratul Şcolar Judeţean de la Caraş-Severin a înaintat Comisiei Naţionale de Bacalaureat solicitarea de schimbare a comisiei de la centrul de examen de la Liceul Teoretic Decebal din Caransebeş. Practic, comisia a fost schimbată. În paralel, continuăm demersurile de cercetare, ca să vedem totuşi cine a fost implicat şi care sunt consecinţele. Şi în celelalte cazuri, măsurile au fost similare: înlocuirea comisiei, cercetare disciplinară pentru cei care se dovedesc că au făcut publice subiectele. Ele s-au făcut publice când elevii erau deja în sală, se aflau în condiţii de siguranţă, deci nu putem spune că au influenţat în vreun fel corectitudinea examenului.

Însă, într-adevăr, vom lua toate măsurile disciplinare în aşa fel încât astfel de abateri de la regulament să nu se mai întâmple şi cred că faptul că au fost atât de simplu identificate şi atât de repede s-a procedat cu măsurile luate ar trebui să descurajeze pe viitor astfel de de practici.

În cursul zilei de luni, în cadrul probei scrise de limba și literatura română, ne-am sesizat că la Caransebeș există o problemă. Ne-am deplasat acolo, comisia județeană, pentru a asigura bunul mers al desfășurării examenului.

Din presă am aflat și noi că s-a transmis un subiect afară. Pentru a nu avea niciun fel de probleme asupra desfășurării examenului și a nu avea copiii de suferit, am schimbat întreaga comisie de acolo. Examenul s-a desfășurat normal.

Dacă va ține de Inspectoratul Şcolar, se va aplica diminuarea salariului în funcție de ce s-a întâmplat și ce se constată acolo, se poate merge până la sancțiuni de a nu mai participa la examene naționale ș.a.m.d.

Dar trebuie să să demonstreze clar cine este vinovatul, pentru că implicări pot fi multe și nu putem trage concluzii înainte de terminarea anchetei,” a declarat pentru postrul nostru de radio, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Ion Moatăr.

Tot la Liceul Tehnologic Decebal din Caransebeş, doi elevi au fost eliminaţi de la proba la alegere a profilului,  pentru tentativă de fraudă cu ajutorul telefonului.

Examenul de Bacalaureat va continua astăzi cu proba la alegere a profilului şi specializării. Mâine, elevii care aparţin minorităţilor naţionale vor mai da un test,  la limba şi literatura maternă. Primele rezultate  vor fi publicate în 3 iulie, când se vor putea depune şi contestaţiile, iar notele finale vor fi afişate în 7 iulie.

Cele mai citite

Related Articles