ANAF informează persoanele care obțin venituri din postări pe rețelele de socializare, despre obligațiile pe care le au

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat o broşură pentru persoanele fizice care obțin venituri din postări pe Facebook, Instagram sau alte reţele de socializare, în care se arată că acestea sunt impozabile, conform adevărul.ro.

Potrivit broșurii document publicată luni de ANAF „Veniturile obţinute de persoanele fizice din postări realizate pe diferite reţele de socializare reprezintă venituri impozabile. Veniturile impozabile cuprind atât veniturile în numerar (care presupun o remuneraţie financiară), cât şi cele în natură (spre ex. produse, servicii, călătorii etc.).

În situația în care activitatea se desfășoară cu regularitate, în mod continuu, pe cont propriu şi urmărind obținerea de venituri și sunt întrunite criteriile unei activități independente, veniturilor obținute de persoanele fizice din postările realizate pe diferite rețele de socializare și care fac astfel reclamă pentru diverse companii/brand-uri le sunt aplicabile prevederile Cap. II „Venituri din activități independente” din Titlul IV – „Impozitul pe venit” din Codul fiscal.

Conform documentului publicat de ANAF, exercitarea unei activităţi independente presupune îndeplinirea a cel puţin patru din criteriile prevăzute de Codul fiscal, respectiv:  

  • persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;
  • persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;
  • riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;
  • activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;
  • activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;
  • persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;
  • persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii.

Întreaga broșură realizată de ANAF este -> AICI

Sursa citată menționează că, veniturile obținute din activități independente desfășurate în România, potrivit legii, se consideră ca fiind obținute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate.

În cazul contribuabililor care realizează venituri din activități independente, venitul net anual se determină fie pe baza normelor de venit de la locul desfășurării activității, fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Persoanele care determină venitul net anual pe baza normelor de venit au obligația stabilirii impozitului anual datorat prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final.

Plata impozitului anual datorat se efectuează la bugetul de stat, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

În cazul determinării venitului în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, impozitul se determină de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil, iar plata se efectuează la bugetul de stat, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

De același autor

Related Articles