Amenzi mari pentru firmele care îşi lasă angajaţii în frig

Ceai fierbinte, pauze mai dese în spaţii încălzite şi echipament de protecţie adecvat sunt doar câteva dintre obligaţiile firmelor atunci când angajaţii desfăşoară activităţi în frig. ITM Caraş-Severin anunţă că va verifica respectarea acestor măsuri.

Dat fiind că în această perioadă se înregistrează temperaturi extreme scăzute, în care disconfortul termic este accentuat, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin va controla respectarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr.99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

Angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru activitățile desfășurate în aer liber:

  – distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb;

– acordarea de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care se vor asigura spații fixe sau mobile cu climat corespunzător;

– asigurarea echipamentului individual de protecție.

Angajatorii care nu pot asigura condițiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, vor lua, după caz, următoarele  măsuri:

  – reducerea programului de lucru;

 – întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiții de temperaturi extreme scăzute, se vor lua următoarele măsuri:

– asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi scăzute;

– asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;

– trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

Cei care nu care nu respectă măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă pot fi sancţionaţi cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.

De același autor

Related Articles