Alexander Tietz şi-a desemnat câştigătorii interpretării naraţiunilor sale

Peste 100 de elevi de la Colegiul Naţional “Diaconovici-Tietz” din Reşiţa au primit miercuri, 31 ianuarie diplomele “Alexander Tietz”, decernate de conducerea unităţii de învăţământ din municipiul de pe Bârzava.

Acţiunea a fost organizată în colaborare cu Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor în urma atelierului de creaţie literară desfasurat cu prilejul celor 126 de ani de la nașterea pedagogului, etnologului si povestitorului bănățean, Alexander Tietz.

Pentru Radio Reşiţa, profesorul de limbă germană maternă, Sonia Maria Chwoika – director adjunct al colegiului:

Miercuri, 31 ianuarie a avut loc festivitatea de premiere a lucrărilor concepute de elevii claselor unu – opt de la secția germană în cadrul atelierului de creații literare „Alexander Tietz” care se desfășoară deja de mai mulți ani în colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor în instituția noastră școlară; astfel am înmânat 112 diplome elevilor participanți care au scris diverse texte referitoare la tema „Călător prin Banatul de munte“.

La atelierul care a avut loc în perioada 4.12.2023-31.01.2023 au participat elevi din clasele I-VIII cu predare în limba germană din cadrul unităţii de învăţământ.

Pentru Radio Reşiţa elevele Ella Maria Rotaru, Mara Ioana Voicău şi Sofia Maria Thernes despre activitatea desfăşurată:

Mă numesc Ella Maria Rotaru, sunt de la Colegiul Național „Diaconovici-Tietz” și am luat parte la un concurs de scriere creativă, realizat de Biblioteca germană „Alexander Tietz” și am avut de scris niște esee cu tematica “Călător prin Banatul de Munte”. Am copilărit cu cărțile lui Alexander Tietz, colecția de povești traduse în mai multe limbi, precum: croată și română și sunt familiarizată cu poveștile lui și îmi sunt dragi. Ele fac parte din copilăria mea şi sunt mândră că sunt elevă a Colegiului Național „Diaconovici-Tietz” care-i şi poartă numele distinsului culegător de folclor“.

Mă cheamă Voicău Mara Ioana, sunt elevă în clasa a VII-A B de la Colegiul Național Diaconovici-Tietz și am participat la un concurs de scriere având ca temă călătoria prin Banatul de Munte. Sunt familiarizată cu scriitorul Alexander Tietz și câteva din lucrările sale, nu am citit foarte multe din ele, dar totuși cele pe care le-am citit le îndrăgesc și mă mândresc că le-am citit, plus că sunt şi elevă în școala care este denumită după numele lui“.

Eu sunt Thernes Sofia Maria și sunt elevă tot la acest liceu. Am avut să scriu o lectură de Alexander Tietz cu tema: “Călători prin Banatul de Munte” şi am scris despre un copil care a mers să culeagă niște flori și din păcate s-a pomenit cu un dragon peste el, dar a ajuns acasă cu bine, deci un text inspirat dintr-o lectură sau narațiune a cunoscutului Alexander Tietz“.

Organizatorul principal al evenimentului, omul de cultură Erwin Josef Ţigla trage concluziile ediţiei din acest an:

An de an organizăm în ianuarie o activitate prin intermediul căreia punem în plan principal opera și viața scriitorului și etnografului Alexander Tietz cel care a şi dat numele Colegiului Național și Bibliotecii germane din municipiul Reșița și anul acesta elevii claselor germane au pregătit scurte povestiri legate despre viața din Banatul montan, despre cultura și locurile în care Alexander Tietz a trăit și a făurit cărți de nepierdut pentru istoria și cultura Banatului de Munte. Cadrele didactice împreună cu elevii au organizat o manifestare interesantă în care s-au dat diplome, s-au ascultat lecturile scrise de elevi și nu în ultimul rând prin acest ansamblu de manifestări s-a încercat ca numele lui Alexander Tietz să nu fie uitat pe plaiurile unde s-a născut, a trăit și a murit“.

Cele mai citite

Related Articles