Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Caraș-Severin, Centrul de Voluntariat Reșița organizează o serie de evenimente cu ocazia Săptămânii Naționale a Voluntariatului.

În contextul în care săptămâna 13 – 19 mai 2019 este declarată la nivel național Săptămâna Națională a Voluntariatului acțiunea își propune a fi pe plan local un eveniment major de tineret, corelat cu alte evenimente similare ce se desfășoară la nivelul întregii țări.

SNV este un eveniment național anual menit sa mobilizeze cat mai multe organizații și voluntarii cu care aceștia lucrează, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunității spre acesta și pentru a recunoaște public activitatea voluntarilor.

Programul acțiunilor din Săptămâna Națională a Voluntariatului este următorul:

Campanie de promovarea a voluntariatului , 13 mai 2019, ora 12ºº, Centrul de Tineret Mansarda Reșița.

Voluntari ai Centrului de tineret Mansarda şi ai Centrului de Voluntariat Reșița vor derula un program de prezentare şi informare despre voluntariat. Scopul acestui program este acela de a stimula interesul tinerilor şi de a motiva tinerii pentru a fi activi și a se responsabiliza în rezolvarea unor probleme din comunitatea locală. Temele ce vor fi aduse în discuție sunt: noțiuni generale despre voluntariat şi legislația în vigoare, voluntariatul ca mijloc de educație nonformală, cum se face o campanie de recrutare de voluntari, despre responsabilitățile şi beneficiile care rezultă din a fi voluntar pe termen lung, despre oportunitățile de formare şi de training pe care le
pot avea ca voluntari, despre cunoștințele ce pot fi dobândite, despre dezvoltare personală şi profesională, despre activism civic.

Tuci tutuci, hai în parc, 14 mai 2019, ora 17ºº, în Parcul Siderurgistului.

Se vor organiza ateliere de animație stradală pentru copii, tinerii voluntari vor avea ocazia să se întâlnească cu cei mai mici cetățeni ai urbei. Voluntarii vor face inițiere în artele circului, ateliere de împletit brăţări, face-painting, modelaj cu baloane. Activități de animație care sunt gestionate de tineri, elevi de liceu în cea mai mare parte, contribuie la învățarea pe orizontală, de la tineri la copii, înlesnesc educația civică timpurie a copiilor.

Jurnaliști voluntari pentru o zi, 15 mai 2019, ora 10ºº, la Fundația Humanitas Pro Deo Reșița

Voluntari împreună cu jurnaliști din mass media locală vor organiza o masă de prânz pentru copiii din Centrul de zi pe care Fundația Humanitas Pro Deo îl administrează. Pentru pregătirea și servirea acestei mese am lansat o provocare jurnaliștilor, aceea de a deveni “voluntari pentru o zi”. Ziariștii sunt invitați să poarte pentru o zi “uniforma” de voluntar. Dacă în mod obișnuit ziariștii sunt prezenți la un eveniment numai pentru a relata ce se întâmplă, de această dată au ocazia de participa activ într-o acțiune de voluntariat în domeniul social atât la organizare cât și la promovare. Considerăm că această participare este pentru jurnaliști o oportunitate să se implice alături de voluntari tineri dar cu experiență, de a cunoaște una dintre problematicile în care se poate face
voluntariat, de a lucra într-o echipă dinamică și creativă.
De asemenea pentru tinerii voluntari și pentru copiii defavorizați social, cei ce sunt beneficiarii acestei mese de prânz, va fi o bună ocazie de a cunoaște jurnaliști și persoane publice, vor avea posibilitatea să acumuleze experiență utilă la dezvoltarea personală.

Free Ocico, 16 mai 2019, ora 17ºº, la Time Cafe

Lansăm în comunitate invitația ca cetățenii să aducă la Times haine, cărți și plante, obiecte casnice, jucării,
pantofi, etc., care nu le mai sunt de folos, dar care ar putea fi folosite de alte persoane. Participanții la Free Ocico vor putea pleca acasă cu câteva „piese” pe care alții le-au adus şi care li se potrivesc, iar hainele colectate vor fi donate unui Charity Shop. Anul acesta invităm iubitorii de plante și de lectură să vină la Free Ocico și să dăruiască plantele și cărțile pe care
le au în plus sau pe care vor să le dăruiască. Fiecare dintre noi are un ghiveci, două de flori care prisosește sau nu-și mai găsește locul potrivit și pe care am putea să îl dăruim. Am văzut că se face acest schimb de plante în orașe din țară și am îmbrățișat și noi ideea. Încercăm o mișcare prin care lumea din Reșița să doneze și să primească cărți. Cei care iubesc lectura, cărțile pe hârtie, palpabile și cărora le place să discute despre cărți sunt invitați la schimbul de cărți din Reșița. Cum facem schimb de cărți, simplu: aduci cel puțin o carte pe care ești dispus să o împrumuți sau să o donezi cuiva. Vorbim despre cărțile aduse, despre alte cărți, despre librării, lansări și evenimente. Sunt orașe mari din țară în care astfel de evenimente se desfășoară în mod regulat ca o inițiativă non-profit. Activitatea de la Free Ocico este gândită atât ca eveniment de socializare pentru cetățenii din Reșița, dar mai ales ca activitate de conștientizare cu privire la situația celor cu mai puține oportunități, de încurajare a consumului responsabil şi dezbatere cu privire la consumism şi cantitatea de lucruri (inclusiv haine) pe care le folosim pentru scurt timp pentru a le arunca mai apoi doar pentru că nu mai sunt „la modă”. Va fi un prilej de asemenea de
aborda prin metode alternative problematica identității tinerilor, a ponderii vestimentației în cadrul acesteia, a influențelor sociale şi mass-media la care adolescenții şi tinerii sunt expuși în procesul de găsire a identității.

Află ce te face să-înflorești – performance stradal, 17 mai 2019, ora 17ºº, Centrul civic, Parcul Tricolorului Reșița

Voluntarii se întâlnesc în centru și încearcă să atragă atenția printr-un performance care aparent este un moment spontan de animație stradală. Prin momentul pe care îl vor reprezenta public, și-au propus să arate încă o dată că este ok să fii diferit, că tinerii sunt responsabili și activi, fiecare în felul lor, că își asumă să schimbe paradigma obișnuită prin lucruri simple, și la îndemâna fiecăruia.

Descoperă Tezaurul Carașului, 18 mai 2019, ora 9ºº, Cheile Carașului

Acțiunea va fi o expediție de cartare și de drumeție pe Cheile Carașului, de căutare a reperelor naturale în Cheile Carașului. 25 de voluntari echipați de drumeții vor parcurge un traseu montan de o zi, făcând atât activități de identificare sit-uri cu deșeuri dar şi cartarea principalelor obiective naturale specifice zonei. Este o activitate de promovare a voluntariatului în activități ecologice și de documentare pentru viitoare trasee în zona Carașului.

Acțiunile din SNV 2019 sunt realizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Reșița.