9 noiembrie – Ziua Limbii Ucrainene

Pentru prima dată în România, în data de 9 noiembrie 2018 a fost sărbătorită Ziua Limbii Ucrainene. Propunerea legislativă a deputatului Uniunii Ucrainenilor din România, Miroslav Nicolai Petretchi, privind declararea zilei de 9 noiembrie ca zi a limbii ucrainene, a fost adoptată de Senat la 25 aprilie 2018, aceasta fiind prima cameră sesizată, şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, la 4 iulie 2018.

Decretul privind promulgarea legii pentru instituirea Zilei Limbii Ucrainene a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis pe 26 iulie 2018.

Ziua de 9 noiembrie a fost aleasă pentru a fi sărbătorită limba ucraineană deoarece Ziua Scrisului şi Limbii Ucrainene este o sărbătoare marcată anual în Ucraina pe data de 9 noiembrie, fiind oficializată în 1997.

În Caraș Severin, evenimentele de marcare a Zilei Limbii Ucrainene au debutat încă de săptămâna trecută, la Caransebes, în organizarea filialei județene a Uniunii Ucrainenilor din România. Gazdă a evenimentului, președintele filialei cărășene a UUR, Daniel Basaraba, a vorbit despre importanța existenței “Zilei limbii ucrainene” care reprezintă un element indispensabil al unității și al coeziunii ucrainenilor ca minoritate.

Programul manifestării a inclus un recital susținut de prof. Ioan Rosocha, urmat de momente artistice puse în scenă de către corul „Glasul Ucrainenilor” coordonat de prof. Ivan Liber, cărora li s-au alăturat ansamblul “Frunza verde” Sălbăgelul Nou, comuna Sacu.

În contextul războiului din Ucraina, România se situează pe locul al doilea, după Polonia, în ceea ce priveşte oferirea unei forme de protecție cetăţenilor ucraineni care și-au părăsit țara.

De același autor

Related Articles