4 consilieri de la Serviciul de Probaţiune Arad au intrat în greva foamei pentru că nu li se acordă drepturile salariale

Consilierii de probaţiune din Ministerul Justiţiei din mai multe judeţe din România protestează pentru că nu le sunt recunoscute drepturile salariale. 4 angajaţi ai Serviciului de Probaţiune Arad sunt de marţi în greva foamei. Din păcate unul dintre protestatari a fost nevoit astăzi să renunţe la această formă de protest din motive medicale. Despre situaţia actuală ne oferă detalii consilierul în cadrul Serviciului de Probaţiune Arad, Sabrina Adriana Duţu:

“Împreună am luat decizia de a intra în greva foamei iar 3 consilieri din cadrul Serviciului de Probațiune Arad se află în a 3-a zi de greva foamei care a început în data de 9 aprilie alături de aproximativ alți 50 de consilieri de probațiune din serviciile din București, Bistrița Năsăud, Bihor Iași, Vrancea, Dâmbovița, Teleorman, Maramureș ca formă de protest pentru modul injust, ilegal și discriminatoriu în care Ministerul Justiției tratează această categorie profesională deși după ani de proteste consultări și greve de toate felurile am primit prin emiterea unui ordin a ministrului Justiției în august 2023 recunoașterea drepturilor salariale de care am fost privați. Conducerea Direcției Naționale de Probațiune a dispus ca salariile consilierilor de probațiune să fie în continuare plătite la nivelul anilor 2017-2023, perioadă în care sistemul de probațiune nu a beneficiat de vreo mărire sau indexare salarială cu toate că solicitările noastre ale consilierilor de probațiune, primesc de patru luni de zile același răspuns cum că nu sunt bani în buget.

Conducerea ministerului Justiției și Direcției Naționale de Probațiune asigură plata corectă a celorlalte categorii de salariaţi, în cadrul direcției manifestând astfel o gravă și perpetuă discriminare. Vrem să reiterăm ideea conform căreia Justiția Penală în România nu se poate realiza fără instituția probațiunii iar sarcina coordonării acestui sistem este în responsabilitatea directă a ministerului Justiției, conform legii.

Vă dați seama că ne simțim slăbiți, suntem cu stări de amețeală, cu dureri de de cap. Din păcate unui coleg i s-a făcut rău, de asta noi am fost 4 ziua trecută și astăzi suntem trei deoarece unul dintre colegi a renunțat la această formă de protest din cauza stării de sănătate care s-a agravat.

Desigur că se va continua această formă de protest până la un răspuns favorabil nouă ca să zic așa și țin să menționez încă o dată că nu este vorba despre o mărire salarială ci efectiv de recalcularea indemnizațiilor pe care ar fi trebuit să le primim din 2016, deci noi din 2016 suntem plătiți cu salariile diminuate. Încă nu avem nicio reacție, nu ne-a sunat nimeni doar s-a primit un email din partea directorului general de la Direcția Națională de Probațiune care ne-a spus că ne înțelege, însă nu este de acord cu această formă de protest, în rest din cadrul ministerului Justiției nu ne-a contactat absolut nimeni să se intereseze de starea noastră și să vină efectiv cu o soluție pentru noi.”

În timpul acestor proteste activitatea cu publicul nu este afectată. Consilierii aflaţi în greva foamei sunt monitorizaţi zilnic de cadrele medicale de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Arad.

Sursa foto:Sabrina Duţu

Cele mai citite

Related Articles