[UPDATE] 44 de trenuri de pe Regionala Timişoara sunt afectate de protestul angajaţilor CFR

gara Caransebes

Ora 11.00

278 de trenuri de călători au fost afectate la nivel naţional de protestul spontan al angajaţilor feroviari. Aceştia sunt nemulţumiţi că negocierile privind încheierea unui nou contract colectiv de muncă au eşuat.
39 trenuri de călători şi 5 de marfă de pe Regionala Timişoara au fost oprite în staţii, ne-a informat purtătorul de cuvânt al companiei CFR, Oana Brânzan.

Ora 10.30

Protestul spontan declanşat de angajaţii feroviari în această dimineaţă, în intervalul orar 7.00 – 9.00, nu a afectat călătorii care au tranzitat gara din Caransebeş. Toate trenurile şi-au respectat orarul. Aceştia i-au declarat corespondentului nostru Cornelia Vlaicu, că nu au avut probleme cu procurarea biletelor. Trenul Interregio de la ora 07.02, spre Bucureşti, a plecat conform programului. Trenul personal de la ora 7.30 a plecat la Reşiţa, iar trenul personal de la 7.55 la Orşova.   Singurul tren care nu şi-a urmat parcursul a fost personalul care ar fi trebuit să ajungă la Caransebeş la ora 10.00, cu plecare din Timişoara la ora 8.00.  Protestul angajaţilor din CFR a creat întârzieri între 120 şi 180 de minute.

Ora 9.30

La nivel naţional 256 de trenuri de pe întreaga reţea feroviară au fost oprite în intervalul orar 7.00 – 9.00, din cauza protestului spontan al angajaţilor CFR.

În circulaţia feroviară din Regionala Timişoara 36 de trenuri au fost oprite în staţiile în care se aflau la începerea protestului, alte trenuri care nu au plecat din anumite staţii în intervalul orar 7.00 – 9.00, vor fi reprogramate după ora 9.00, iar cele care au staţionat pe traseu îşi vor continua drumul spre destinaţiile finale. De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt al CFR, Oana Brânzan, toate trenurile din Regionala Timişoara vor avea întârzieri pentru că vor fi afectate şi o serie de garnituri care depindeau de ora de plecare sau sosire a trenurilor oprite de protestatari.

Pasagerii care şi-au cumpărat bilete la trenurile afectate de protestul spontan şi nu mai doresc să efectueze călătoria, pot solicita restituirea contravalorii biletelor achiziţionate şi neutilizate, conform regulamentului de transport pe calea ferată şi reglementărilor în vigoare.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de CFR Călători către mass-media, majoritatea problemelor care au dus la nemulţumirile angajaţilor CFR sunt pe cale de a fi rezolvate astfel că “Administraţia CFR Călători reaminitește că  pentru încheierea noului contract colectiv de muncă au fost derulate toate etapele prevăzute de lege. Negocierile  între Administraţie şi organizaţiile sindicale mandatate, care au început la data de 19.02.2014  şi s-au desfaşurat pe o perioadă de 60 de zile calendaristice conform prevederilor legale, au condus la negocierea a aproximativ 95% din prevederile noului contract colectiv de muncă.

Pentru finalizarea  şi înregistrarea contractului colectiv de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, Administraţia a prezentat organizaţiilor sindicale mandatate,  o ofertă finală, care cuprinde îmbunătăţirea încadrării personalului pe clase de salarizare şi a grilei de salarizare, corelată cu rezolvarea punctelor rămase în divergenţă, astfel încât să se încadreze în limitele impuse de bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat de Guvern, respectiv de creşterea fondului de salarii cu 2,4%.

 Oferta administraţiei CFR Calatori înseamnă transpunerea în câştigurile individuale ale salariaţilor a unei creşteri,  în medie cu 4% şi fără concedieri colective de personal.” (Ovidiu Babolea)

Ora 7.00

O parte dintre angajaţii CFR au decis să întrerupă voluntar lucru. Ei au oprit toate trenurile în gări până la ora 9, iar cele aflate pe traseu s-au oprit în prima staţie şi vor rămâne acolo până la încetarea protestelor. Preşedintele Federaţiei Mişcarea Comercială Gheorghe Frăţică spune că salariaţii de la CFR sunt nemulţumiţi de nivelul salariilor, de faptul că nu vor mai putea călători gratuit pe calea ferată. Ei spun şi că în cazul în care noile contracte colective de muncă nu vor fi semnate, 2.500 de angajaţi de la CFR Marfă ar putea fi disponibilizaţi. Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu a declarat astăzi la ora 17.00 este programată o întâlnire cu ministrul Transporturilor.

36 de trenuri de pe Regionala Timişoara sunt afectate de protestul angajaţiilor CFR, acestea nu vor circula până la ora 9.00. După reluarea activităţii, trenurile care au staţionat în gări îşi vor relua traseul până la destinaţie. Din cauza întreruperii activităţii toate trenurile de pe Regionala Timişoara vor suferi întârzieri. La Caransebeş circulaţia trenurilor se desfăşoară normal. Nu au existat staţionări în gări sau pe traseu. (Mirabela Afronie)

Cele mai citite

Related Articles