Festival la Berzasca: Hora Etniilor în concurs

Consiliul Judeţean Caraş-Severin împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Primăria Comunei Berzasca organizează sâmbătă 25 noiembrie, ediţia a 4-a, a Festivalului concurs Hora Etniilor.

Tradiţia reprezintă ansamblul de datini, obiceiuri şi credinţe care se statornicesc în cadrul unor grupuri sociale şi care se transmit din generaţie în generaţie iar acest festival este o manifestare spirituală inedită şi originală care nu este la fel pe întreg cuprinsul ţării, spun organizatorii.

Prin acest proiecţ organizatorii şi-au propus să valorizeze tradiţiile şi obiceiurile poporului nostru în contextul actual socio-cultural. “Tradiţiile noastre, moştenite din moşi-strămoşi, dorim să fie preluate şi transmise următoarelor generaţii, pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos şi autentic, armonie, graţie, ritm. Dorim să învăţăm elevii să aprecieze frumuseţea portului popular, a dansului şi cântecului românesc, sârbesc, cehesc, a meşteşugurilor tradiţionale atât de mult apreciate în ţară cât şi în afara ei. De aceea am considerat oportun acest proiect educaţional în vederea evidenţierii valorilor, tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti din Banat prin care cultivăm de la cea mai fragedă vârstă sentimentul de apartenenţă, de iubire şi dragoste pentru rădăcinile şi valorile poporului român.

Festivalul concurs Hora etniilor, este o poartă deschisă de transmitere şi de perpetuare a tezaurului nostru folcloric în rândul elevilor“, spune coordonator director profesor Ana Preduş.

(Marius Căruntu)

De același autor

Related Articles