27 septembrie-Ziua Mondială a Turismului

Astăzi, în întreaga lume, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Turismului.

Ziua de 27 septembrie a fost declarată Zi Mondială a Turismului în anul 1979 de către Organizaţia Mondială a Turismului. A fost sărbătorită prima oară în întreaga lume în 1980, şi este destinată promovării şi dezvoltării turismului. Organizația Mondială a Turismului reuneşte 155 de state şi joacă un rol important în promovarea dezvoltării de fond, durabile şi universal accesibilă a turismului, acordând o atenţie deosebită ţărilor în curs de dezvoltare. România are o tradiţie de aproape 40 de ani in OMŢ tara noastra fiind chiar membru fondator în 1975.

Fundaţia ACTIVITY pentru resurse umane şi dezvoltare durabilă Reşiţa, în parteneriat cu Primăria municipiului Reşiţa, organizează, începând cu ora 10,30, în sala de şedinţe a primăriei, un workshop dedicat acestei zile.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate:

–              Oportunităţile turismului în Reşiţa şi Caraş- Severin;

–              Patrimoniul industrial – o şansă pentru noi şi generaţia viitoare;

–              Noi posibilităţi de dezvoltare a turismului.

                Acţiunea se desfăşoară în cadrul proiectului “Provocarea şi oportunitatea dezvoltării turismului în teritoriul nostru comun”, finanţat în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.

                Obiectivul general al proiectului este “îmbunătăţirea standardelor de calitate a vieţii în regiunea proiectului, prin promovarea turismului tematic, susţinerea şi extinderea reţelei de cooperare durabilă între operatorii.

Evenimentul de prezentare se va încheia cu o vizită cu autocarul la Monumentul Turismului de la Rusca Montana.

Construcţia monumentului a început în anul 1936, la iniţiativa Clubului Turistic Bănăţean din Caransebeş și a fost a fost inaugurat la Rusca Montană, la 1 august 1937

Judeţul Caraş-Severin este singurul loc în lume care are un monument dedicat turismului şi care îndeamnă călătorii să-şi iubească semenii şi natura, dar şi ceea ce a creat omul cu mâna sa. Prin urmare, pe frontispiciul monumentului stau scrise câteva cuvinte lăsate de Vasile Magdaş- fost şef al Ocolului Silvic Rusca Montană , care s-a ocupat îndeaproape de ridicarea monumentului :

“Turistule, ajuns sub poala pădurii, aruncă necazul şi patima urii. Încearcă să prinzi din legile firii scânteia divină: virtutea iubirii’.(Daniela Tudor)

sursa foto: Ioan Mato jr.

Cele mai citite

Related Articles