Să învăţăm să ne târâm ca la carte

Să învăţăm să ne târâm ca la carte.

Şcoala a început de o săptămână, iar elevii de clasa a 5-a nu au încă manualele pe bănci. Dar au unul în plus: cel de educaţie fizică.

Decizia Ministerului de a publica un manual de educaţie fizică pentru elevii de clasa a 5-a a stârnit mult interes opiniei publice. Profesori , părinţi, elevi, societatea civilă în general şi-au dat cu părerea despre utilitatea unui astfel de material didactic, în premieră pentru şcoala românească. Aşa că am dorit să aflăm părerea unui profesor de sport cu destulă experienţă în spate: Martin Moatăr , de la şcoala gimnazială nr. 7 din Reşiţa, pe care l-am întrebat cu ce îi ajută acest manual pe elevi:

De ajutat, în mare parte nu, pentru că ei nu vor veni cu manualul, ei vor avea ceva, așa, orientativ, cu ce-ar trebui să se facă la ora de educație fizică, dar este interesant prin conținutul pe care îl are. Vă spun, manualul îl ajută pe profesorul debutant în învățământ, la disciplina educație fizică.”

Manualul cuprinde capitole de capacitate motrică, deprinderi de locomoţie- între care mersul, alergarea, căţărarea şi chiar târârea, discipline sportive, jocuri sportive sau igienă şi protecţie individuală.

După ce s-au distrat copios când s-a pus problema dacă vor da sau nu extemporal la educaţie fizică, elevii de clasa a 5-a au avut păreri diferite vis-a vis de acest manual.Unii au considerat că este o idee foarte bună, “că mai mult ne dezvoltăm să învăţăm mişcările, pentru că unii le înţeleg şi alţii nu“, alţii au spus că la ora de sport trebuie să se facă mişcare, nu să se citească din cărţi, sau să se stea în bancă, iar alţii s-au resemnat:”nu este aşa de folositor, dar dacă aşa au decis, este bine şi aşa” – au fost câteva expresii folosite de cei mici.

Concluzia legată de oportunitatea acestui manual de sport pentru elevi, a venit tot din partea profesorului de educaţie fizică, Martin Moatăr:

Dacă Ministerul tot voia să facă ceva pentru educaţie fizică, în primul rând putea să ne aloca nişte bani pentru cumpărarea de materiale sportive. Era poate mult mai util decât manualul de educaţie fizică.”(Daniela Tudor)

Cele mai citite

Related Articles