Peste 40 de tineri din 7 ţări participă în Milcoveni la un schimb de experienţă

217

Peste 40 de tineri din ţară şi străinătate, participă în această perioadă în Tabăra Marabu din Milcoveni la schimbul de tineret “Cult Rural Experience”.

Organizaţia Pao Atelier Experimental din Potoc, a organizat acest schimb de experienţă împreună cu 6 parteneri din Macedonia, Ungaria, Spania, Italia, Olanda şi Cehia. Fiecare ţară este reprezentată de câte 6 tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 27 de ani.

Facilitatorul acestui proiect, Iasmin Scundea ne spune ce fac tinerii în România.

“Participanţii vin aici din diferite părţi urbane ale Europei, pentru a avea o experienţă culturală, să vadă ce se întâmplă la sat, cum îşi trăiesc oamenii viaţa de zi cu zi. Unii dintre ei nu au mers niciodată la sat şi nu au văzut cum este viaţa rurală, pentru ei aceasta find o experienţă uimitoare. Au mers cu căruţa prin sat, au avut ocazia să planteze roşii, i-am dus la o fermă de vaci de lapte. În principiu multe activităţi rurale pentru ei ca să poată întelege cum este viaţa la sat.”

Participanţii se declară bucuroşi că au avut şansa de a veni şi de a descoperi partea rurală a României.

“Ma numesc Kinga si sunt din Ungaria. Am fost cu adevărat emoţionată când am venit aici. Este o experiență cu totul nouă pentru mine că oamenii sunt atât de deschiși încât să putem vorbi liber unii cu alţii, și de asemenea este interesant să văd cum trăiesc oamenii într-o altă țară.”

“Numele meu este Hamsa şi vin din Olanda. Părerea mea despre acest proiect este foarte bună, îmi place să întâlnesc oameni noi dintr-o altă țară, am învățat despre modul în care pot să vorbesc cu oamenii, am învăț cum să mă întorc la elementele de bază, fără televizor, şi că putem fi conectaţi unii cu alţii şi fără telefoane.”

“Sunt Carolina din Spania. La început am fost puţin intimidată, dar acum mă simt foarte confortabil şi fericită în acest proiect. Cel mai important lucru pe care l-am învățat este cum să formezi o echipă și cum să plantez roşii, să-mi fac prieteni noi şi să îmi îmbunătățesc limba engleză. Această experiență mi-a deschis ochii.

Acest schimb de experienţă este finanţat de către Comisia Europeană prin programul Erasmus+.

(Claudiu Pamfil)