[FOTO] „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara” ar putea fi laitmotivul celei de-a XXV-a ediție a Galei UNITER

Motto: „Actorii sunt o singură  familie pe cuprinsul întregii lumi”. Eleanor Roosevelt

„Azi în Timișoara, mâine-n toată țara” ar putea  fi laitmotivul celei de-a XXV-a ediție a Galei UNITER,  desfășurată la Teatrul „Mihai Eminescu” din Timișoara. După un sfert de secol de teatru românesc, eroii scândurii au adus cu ei mesajul poveștii care trebuie spusă mai departe următoarelor generații de artiști, spectatori, pentru că arta este cel mai bun cronicar al vremurilor care păzește cel de-al doilea teritoriu al unui stat-Cultura.

„Suntem foarte mândri că am reușit să aducem Gala premiilor UNITER la Timișoara și că putem fi gazde, sperăm să fim la înălțimea evenimentului”.

Ajuns la cei 75 de ani de viață, Președintele UNITER Ion Caramitru a regizat în maniera specifică evenimentul sub aura încheierii primului sfert de secol. Un ton jovial însoțit de muzică și umor a pus pecetea pe toată atmosfera serii de luni, încât putem spune că toți cei aproape 600000 de invitați au fost marii câștigători ai acestui eveniment teatral, anticipând gloria viitoarei Gale UNITER.În deschiderea evenimentului Ion Caramitru a subliniat:

„Nici nu puteam găsi un loc mai potrivit pentru a a XXV-a ediție a Galei UNITER.Este o ediție specială, un sfert de secol aici la Timișoara, orașul schimbărilor majore din istoria noastră, orașul revoluției și orașul viitorului cultural al țării.În 25 de ediții , 25 de ani în care am dat premii și am și eu aniversarea mea -25 de ani de când nu am luat nici un premiu.Fiți aproape”.

Personalități ale teatrului au fost primite cu generozitate de Ada Lupu Hausvater, managerul teatrului timișorean, Ion Rizea directorul adjunct al aceleiași instituții și de maestrul Corneliu  Murgu, managerul Operei Române din orașul de pe Bega.

Directorul adjunct al Teatrului Național Mihai Eminescu din Timișoara, Ion Rizea a declarat în exclusivitate pentru Radio România Reșița:

„Așa este,  Timișoara este astăzi kilometrul 0 al teatrului românesc.Suntem foarte mândri că am reușit să aducem Gala premiilor UNITER la Timișoara și că putem fi gazde, sperăm să fim la înălțimea evenimentului.Ne pregătim de ceva timp pentru anul 2021 când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, Teatrul Național din Timișoara a fost promotorul acestui gând, de aici a pornit, se pare că până acum ne-a reușit și cred în reușita acestui proiect cultural în 2021. Noi tot timpul am fost deschiși la proiecte și sperăm să avem o colaborare și cu teatrul reșițean, unde am înțeles că sunt ceva schimbări, le așteptăm și noi cu interes. Să dea Dumnezeu să fie bine și în 2021! Mulțumim mult de tot”.

 Legende ale teatrului, dar și tineri actori au împărțit același crez și aceleași speranțe cu seninătate și modestie bucurându-se de frumusețea clipei trăite împreună pe portativul unei singure respirații, aceea a emoției.

Tânărul și talentatul actor, Andrei Huțuleac, a cărui sensibilitatea rimează cu versul lui Nichita Stănescu ne-a mărturisit cu emoție despre cea de-a doua nominalizare a sa la Gala UNITER

„Mă onorează nominalizarea, dacă voi câștiga premiul mai mult decât MULȚUMESC nu știu ce să spun.Vă mulțumesc din suflet”.

Câștigătorul premiului pentru  cel mai bun actor în rol principal, Andrei Huțuleac, este cunoscut publicului reșițean din spectacolul poetic Suntem ceea ce iubim”, realizat în anul 2013.

Dacă în anul 1989 Timișoara a fost kilometrul 0 al democrației românești, pe 8 mai 2017, ca o ironie sau nu de ziua defunctului P.C.R., Timișoara a fost kilometrul 0 al artei teatrale românești.

Singura concluzie este Azi în Timișoara, mâine-n toată țara” ar putea  rămâne laitmotivul celei de-a XXV-a ediție a Galei UNITER!

Felicitări organizatorilor și celor care slujesc, trăiesc  și iubesc TEATRUL !

 Epilog: „Cred în nemurirea teatrului. E cel mai minunat adăpost pentru cei care și-au ascuns fără să știe nimeni copilăria în buzunar  și care au pornit să-și continue jocul până la sfârșitul lor. Max Reinhardt

Anca Bica Bălălău

 

Nota redacției:

Cîştigătorii acestei ediţii sunt în lista de nominalizări de mai jos.

Debut:

Iustinian Turcu pentru rolul Georg din spectacolul Martiri la Teatrul Naţional “Radu Stanca” Sibiu – Secţia Germană

 Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic:

Biblia Neagră a lui William Blake, scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

 Cel mai bun spectacol de teatru TV:

Vandalul de Hamish Linklater, regia şi adaptarea Andreea Vulpe, coproducţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de producţie a TVR) – UNTEATRU

 Premiul pentru critică teatrală:

Doina Papp

 Cea mai bună scenografie:

Dragoş Buhagiar pentru scenografia spectacolului Cafeneaua la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” Iaşi

 Cea mai bună actriţă în rol secundar:

Ana Ciontea pentru rolul Koróbocika, Nastasía Petróvna, moşiereasă din spectacolul Suflete moarte la Teatrul de Comedie Bucureşti

 Cel mai bun actor în rol secundar:

Gheorghe Visu pentru rolul Nozdrióv, moşier din spectacolul Suflete moarte la Teatrul de Comedie Bucureşti

 Cea mai bună actriţă în rol principal:

Ana Ularu pentru rolul A din spectacolul O intervenţie la Teatrul ACT Bucureşti

 Cel mai bun actor în rol principal:

Andrei Huţuleac pentru rolul Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor din spectacolul Amadeus la Teatrul Metropolis Bucureşti

Cea mai bună regie:

Yuri Kordonsky pentru regia spectacolului A mélyben / În adâncuri la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

 Cel mai bun spectacol:

Amadeus, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis Bucureşti

 Premiile Senatului la Gala UNITER 2017

 Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 27.02.2017, Senatul a acordat următoarele premii:

 Premiu de Excelenţă

VICTOR IOAN FRUNZĂ

 Premiul pentru întreaga activitate

Actriţă: MARIANA MIHUŢ

Actor: DIONISIE VITCU

Regizor: SILVIU PURCĂRETE

Scenograf: LUANA DRĂGOIESCU

Critică şi istorie teatrală: MARIANA VOICU

 Premii speciale:

Premiul special pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile acordat Teatrului Naţional “Mihai Eminescu” din Timişoara pentru realizarea Sălii 2 (Manej)

Premiul special acordat actriţei Eugenia Tărăşescu-Jianu pentru o carieră excepţională în teatrul de păpuşi şi marionete

Premiul special acordat Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi pentru contribuţia întregului corp universitar la dezvoltarea vieţii teatrale şi culturale naţionale

Premiul special acordat actriţei Irene Flamann Catalina pentru o viaţă dedicată Teatrului Naţional “Mihai Eminescu” din Timişoara.

Juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru: Monica Andronescu, Alice Georgescu şi Mircea Morariu. Juriul final, care a desemnat câştigătorii celei de-a XXV-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, a fost format din Alexandru Darie – regizor, Dana Dogaru – actriţă, Luana Drăgoiescu – scenografă, Florica Ichim – critic de teatru şi Maria Sârbu – critic de teatru.

Spectacolele care au intrat în atenția juriului UNITER sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2016.

 Trofeul care însoțește premiile este opera artistului plastic ION BITZAN.

Cele mai citite

Related Articles