22 septembrie – Ziua fără mașini, marcată de elevii școlii gimnaziale nr. 7 din Reșița

În fiecare an, la 22 septembrie, este marcată Ziua mondială fără maşini (#CarFreeDay). Scopul acesteia este descurajarea, pe cât posibil, a circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării pe jos, cu bicicleta, cu transportul în comun sau cu alte mijloace de deplasare nepoluante.

Şcoala Gimnazială Nr. 7 Reşiţa organizează astăzi, începând cu ora 10.00, activitatea SĂNĂTATE PRIN MIȘCARE, prin care marchează Ziua Mondială fără mașini.

Aproximativ 200 de elevi din clasele I – IV vor participa la concursuri de role, trotinete şi biciclete, sugerând ideea practicării mişcării şi sportului pentru creşterea calităţii vieţii. Manifestarea urmăreşte conştientizarea populaţiei oraşului în vederea formării unor atitudini pozitive faţă de un stil de viaţă sănătos, prin adoptarea mobilităţii alternative.Cadrele didactice ale şcolii au informat elevii cu privire la alternative la mersul cu maşina, cum ar fi mersul pe bicicletă și mersul pe jos.

Scopul acţiunii este creșterea gradului de responsabilitate în ceea ce privește protecția mediului înconjurător.

Activitatea face parte din proiectul educaţional PRIETENI CU NATURA, derulat la nivelul școlii organizatoare, în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității 2022, fiindcoordonată de catedra de educaţie fizică și sport, în colaborare cu învăţătorii claselor I-IV.

……………..

Încă de la momentul la care primul autovehicul şi-a făcut apariţia pe străzi, în 1886, lumea a avut o relaţie dragoste-ură cu automobilele. Astăzi, în lume există peste 1,4 miliarde de maşini, potrivit organizaţiei americane Ward’s, activă în industria auto de peste 80 de ani, acestea reprezentând o sursă de poluare, de zgomot şi de pericol.

Pentru a înţelege de ce este importantă Ziua mondială fără maşini şi încurajarea populaţiei să devină mai puţin dependentă de acestea este esenţial de înţeles, în primul rând, modul în care autovehiculele contribuie la poluare, potrivit daysoftheyear.com. Atunci când combustibilul este utilizat de un autovehicul şi în urma rulării cauciucurilor pe carosabil sunt emise substanţe şi particule poluante ce pot ajunge să provoace probleme grave de sănătate, în special în cazul locuitorilor din oraşe cu trafic intens.

Cu ocazia #CarFreeDay, numeroase oraşe desfăşoară campanii specifice, în cadrul cărora arterele principale sunt închise traficului auto, este încurajată deplasarea cu bicicleta şi pe jos şi sunt organizate diverse evenimente de conştientizare asupra avantajelor transportului verde şi a renunţării, pe cât posibil, la maşini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

De același autor

Related Articles